Redig finansiell rådgivning

En av de första sakerna jag ville hjälpa min flickvän med, efter att vi först börjat prata detaljer om vår privatekonomi, var att skaffa ett riktigt sparkonto åt henne.

Men första försöket stannade på att ingen av oss förstod hur Handelsbankens bankdosa fungerade på andra hemsidor (med eller utan kabel).

Det andra försöket strandade på att den förbannade Macdatorn hon har inte funkade som den skulle tillsammans med Bank-ID. 45 minuter i telefon med bankens kundtjänst var en riktig mardröm, som inte heller ledde fram till en lösning.

Nu har jag äntligen styrt upp det, på min PC, och fixat ett sparkonto på Hoistspar. Det gick smärtfritt och hon blev godkänd som kund på en gång. När bank-ID är installerat på datorn tar det bara tio minuter att fylla i formuläret on-line och bli godkänd för sparkonto.

300 000 satt på hennes bankkonto, utan ränta, som nu är överfört till ett riktigt sparkonto. Efter skatt tjänar hon alltså drygt 500 kronor i ränta per månad. Jag är en bra investering för henne 🙂

Jag får inget från Hoistspar för detta inlägg och jag vill påpeka att det finns många nischbanker med bra sparränta. Jag gillar dock Hoistspar. 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Markus
  Nov 23, 2011 @ 16:21:06

  Jag tycker detta tema är intressant då jag själv sitter i samma sits – dvs försöker få ordning på min flickväns sparande. Hade också en lätt åtgärd att genomföra då jag fann att Nordea hade ett typ av sparkonto med bra mycket bättre ränta än hennes dåvarande Nordea-konto. Samma villkor och allt – märkligt att Nordea inte upplyser sina kunder om sådant….

  Nästa steg är att få igång någon form av pensionssparande – hur tänker du där? Har din tjej något sådant sparande?

  För övrigt: Varför valde ni Hoistspar av alla mindre banker/sparalternativ? Vilka argument finns för och emot? Jag själv valde Volvo…

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 23, 2011 @ 16:43:16

   Markus:
   Ja, det är märkligt att ens ”personliga bankman” inte tar tag i sådana basala saker som ett riktigt sparkonto.

   När jag skulle ha ett sparkonto hade Hoist bäst ränta. Nu är det säkert något annat institut som har det, men Hoist ligger inte långt efter och jag är nöjd med hur det har fungerat. Till min sambo ville jag inte rekommendera något jag aldrig provat, så det fick bli samma.

   Jag hade tidigare Akeiusspar, men där är det en maxgräns på 50 000 och ingen bankgaranti.

   Jag skulle bara ens fundera på IPS (privat pensionssparande) om man tjänar över brytpunkten för statlig skatt (eller varför inte över gränsen för värnskatt). Om man inte gör det finns det inte någon potentiell skattemässig vinst, bara inlåsning.

   Se till att ni har gjort ett val på PPM och att ni har en tjänstemannapension från arbetsgivaren och att ni även där har gjort ett val på sparform.

   Min tjej hade tidigare förhandlat bort sin tjänstemannapension för högre lön, men har på nya jobbet ett grymt avtal som betalar in massor av pengar på det kontot. Hon betalar också in 12 papp på IPS per år. 12′ är ju max man får dra av per år.

   Svara

 2. Per
  Nov 24, 2011 @ 16:50:44

  Trist att man får så lite ränta när man har pengar på banken, vilken bank det nu än är. Det är ju folk som ”lånar ut pengar” till bankerna som håller igång ekonomi.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 24, 2011 @ 17:39:15

   Ja, nu var hon ju lite knasig som hade pengarna på ett vanligt lönekonto, men storbankernas sparkonto är inte mycket att hänga i granen de heller.

   Sen kan man argumentera vem som håller igång ekonomin. Följande video förklarar hur pengar uppstår genom lån.

   Men i dagsläget är vi väl överens om att ökad upplåning inte är svar på världens problem…

   Svara

 3. Peter
  Nov 24, 2011 @ 19:34:39

  Jag har lika goda erfarenheter av Gcc kapital och Avida finans. Inloggning med bank-ID, lätt att skapa och avsluta konton. Hoist spar litar jag dock mest på för det har jag haft längst, men bara för det så funkar det inte att logga in just nu :/

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: