Råd till sambon

När inkomsten höjs drastiskt är det lätt att hamna i vissa fällor. Jag tänkte skriva ner mina tankar och kanske hjälpa min sambo att hålla sig ifrån de värsta.

”Jag tjänar så mycket nu, då unnar man sig sånt här” – Oavsett om det handlar om ett restaurangbesök eller en lite för dyr bil så ska man aldrig ta beslutet utifrån vad andra i samma situation skulle göra. Kan du hålla kvar vid ditt gamla sätt att tänka och handla kommer du inte bara att kunna spara mer, du kommer också att vara mindre sårbar om nåt skulle hända och du måste tillbaka till ditt enklare liv.

”Jag tjänar ju mycket mer är dem, jag bjuder” – Om folk går ut på krogen eller går och fikar är det deras val, det är inte upp till dig att avgöra om de har råd eller inte. Känn ingen skuld över att du tjänar bra! Det är klart att man kan bjuda sin familj på nåt fint nån gång, men då ska det verkligen vara bjuda, inte något slentrianmässigt betalande för någon annans konsumtion.

”Jag får 15 000 mer i månaden, jag har 15 000 mer att spendera” – Det är så lätt att glömma skatteeffekten på de extra slantarna. Av 15 000 extra blir det 6 450 kvar att köpa godis för efter skatt. Det är en sak att förstå det när man räknar på det, men att känslomässigt få in det i huvudet när man ska handla något är inte lika lätt.

”Pengar ska användas, jag vill leva nu” – Är du olycklig som du har det nu? Vad saknar du egentligen i ditt liv och kan du köpa det? Har du hittat det, för all del köp det. Men om du egentligen har det ganska bra nu kan du lika gärna spara överskottet för att kunna göra vad du vill nästa gång du känner att något måste ändras.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Nov 25, 2011 @ 16:28:36

  Mycket bra inlägg! Tror du skulle kunna hålla intressanta privatekonomiseminarium.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 25, 2011 @ 17:19:18

   Tack, det är min dröm att hålla föredrag. Jag ska bara bli bra på nåt först…

   Jag är inte där ännu vad gäller ekonomi, men vem vet, om jag är uthållig och kanske går nån utbildning, varför inte.

   Bättre är ju att bevisa sig som en framgångsrik entreprenör eller en vinnande idrottsman, då kommer säkert anbuden. Att utbilda sig till det som ett okänt namn är nog mycket svårare.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: