Äntligen AB

I helgen tänkte jag logga in med e-legitimation på Verksamt.se och starta ett nytt AB.

Det är alltså första gången jag startar ett AB och det ska bli väldigt spännande att se hur det går till och hur krångligt det egentligen är. Det måste väl finnas en anledning till att till och med oberoende rådgivare säger till nya entreprenörer att de ska köpa ett lagerbolag istället för att fylla i blanketterna.

Själv tror jag bara att folk i allmänhet har lite blankettfobi och är rädda för att prata med myndighetsmänniskorna. Plus att man ofta har väldigt bråttom när man ska sätta igång med sitt företag.

Mitt, eller vårt, nya företag ska vi starta för att vi vill göra något projekt ihop, jag och sambon. Lite bråttom är det eftersom det är bra om företaget startas innan hennes nya anställning börjar. Det står nämligen i kontraktet att hon måste meddela chefen om hon går in i något nytt bolag under sin anställning.

Vad vi ska göra är att ge oss på ett av mina insomnade projekt. Det är en webbtjänst som vi tror kan ha en del potential. Sajten behöver en del programmering och vi är sugna på att utlokalisera det arbetet till något lågkostnadsland. Däri ligger stora utmaningar, det vet jag.

Jag har tidigare försökt hitta samarbeten med svenska programmerare, men ingen har visat sig tillräckligt duktig eller engagerad i projektet. Jag har även köpt strötimmar från ett programmeringsföretag, men det blev bara lite fulhack, inget att bygga vidare på.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Baltazar
  Dec 01, 2011 @ 00:23:18

  Grattis till AB! Måste ta mig i kragen och starta EF snart…

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 01, 2011 @ 00:43:53

   Alltså, vi har inget organisationsnummer ännu, så det är inte klart.

   Men ja, jag tycker du ska starta företag, det är väldigt enkelt och snabbt gjort.
   Tycker i och för sig att du ska starta AB, det finns så mycket mer saker du kan göra för att hålla skatten nere. 50 lapp kan du avvara.

   Jag önskar att jag hade gjort det på en gång, det är mycket krångligare att byta.

   Svara

 2. kalle kr
  Dec 01, 2011 @ 02:01:13

  inte så jobbigt att byta imo, also beroende på hur stor firma, typ av verksamhet och omsättning så kan det vara bättre med EF

  Svara

 3. kalle kr
  Dec 01, 2011 @ 02:08:53

  med bättre menar jag främst enklare och likvärdigt ekonomiskt

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 02, 2011 @ 11:31:42

   kalle kr
   Jag tycker inte det verkar enklare längre.
   Ekonomiskt är det mycket bättre med AB om man redan har ett heltidsjobb.
   I EF kan man dra av förluster mot inkomst av tjänst, men det ska man väl bara utnyttja om man inte kommer gå plus i framtiden.

   Svara

 4. Matte
  Dec 01, 2011 @ 22:28:34

  Ja, numera är det mycket enkelt att starta AB och med nuvarande utdelningsregler och möjligheter till att avsätta pension och skattefria förmåner är det helt klart förmånligt att driva eget i Sverige idag. Lycka till!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: