Köp mark – det tillverkas inte längre

Vårt lilla hus ligger på ofri grund, alltså någon annan äger marken som det står på. Det ingår i avtalet att vi köper det först när marken är avstyckad och sammanslagen med huset till en ny fastighet.

Nu visar det sig att den naturliga avstyckningen blir sådan att vår tomt blir dubbelt så stor. Vi får betala kanske 75 000 extra men det är det definitivt värt.

Har man tålamod är det inte alls någon dum idé att investera i mark, det kommer troligen inte att sjunka i värde och det är stor chans att det blir värt mycket mer. Gör man till och med något som höjer värdet, till exempel drar dit kommunalt vatten och styckar av tomter kan man göra miljoner, men det är bra om man kan lite om hur sånt fungerar innan man börjar.

Det tråkiga med mark är att det är svårt att få avkastning innan man säljer det. Arrendera ut brukar inte ge så bra pengar. Kanske mer en investering att ha istället för guld eller nåt annat inflationssäkrat. Det är ju lätt att ta hand om, inte någon risk för stöld eller skadegörelse och bara lite underhåll om man bryr sig att hålla undan för buskar och sånt.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Ekonomitankar
    Dec 03, 2011 @ 11:00:22

    Därför vi väljer att hyra ut ett hus. Hyresgästerna betalar allt som hör till husets kostnader. Och vi får troligen en betydligt bättre och säkrare värdeökning än bank och/eller aktier.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: