Uppvärdera lägenheten

Jag tänkte ju slippa att ta lån på nya sommarstugan, och ville istället utöka lånet på lägenheten. En mäklare kommer därför förbi och ska göra en vädering, så att jag kan utöka banklånet.

Tyvärr så har banken ändrat vilken maxnivå man kan få till hypotekslån, från 85% till 75%. Det innebär att om jag vill låna ytterligare 200 000 så måste värdet på lägenheten ha ökat från 1 250 000 till 1 600 000, vilket inte är en omöjlighet.

Vi befinner oss just nu i en sjunkande marknad, men förhoppningsvis är det inte en orimlig värdering.

Jag har sparat väldigt mycket på min lägenhet. Eftersom jag köpte en större lägenhet än jag behövde och har fått hjälp med hyran i 30 månader, med ca 3500 i månaden så har jag sparat 105 000. Då jag hade tur och köpte i finanskrisens korta nedgång på bostadsmarknaden så behövde jag inte betala extra för den större lyan, bara marginellt högre månadskostnad.

Inte nog med att det var en bra investering eftersom denna typ av boende har sparat in på min boendekostnad, det är också en bra investering om man ser till värdeökning. JAG VET att många liksom jag har läst ”Rich dad, poor dad”, men det går inte att komma runt att det har varit en bättre investering för mig att äga bostad än att hyra.

Då återstår bara frågan om jag ska föra in det nya värdet i månadsrapporten. Jag ser faktiskt ingen annan väg, även om det är aningen motvilligt eftersom jag många gånger sagt att lägenheten inte är en sån typ av investering och jag absolut inte tänkt hålla koll på värdet på månadsbasis.

Men nu har det faktiskt gått tre år i en stigande marknad, och jag är beredd att belåna övervärdet för att gör en bra investering, så jag tycker att det skulle vara missvisande att inte ta upp det nya värdet.

Om jag tar upp det nya värdet i månadsrapporten tänker jag också ta upp vinstskatten och ett ungefärligt mäklararvode för att komma så nära sanningen som möjligt, om än den momentana sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: