Tidsplanen har blivit tajtare

Eller har den det?

Jag ser i alla fall lite annorlunda på framtiden nu när jag har en flickvän jag ser fram emot att skapa ett nytt liv tillsammans med.

Tidigare var jag över huvud taget inte intresserad av att leva i nuet de närmaste åren. Jag kunde tänka mig att spara maximalt och satsa när nedgången på börsen kom.

Nu börjar funderingarna gå att det är hus och barn som gäller, inte investeringar. Om jag plötsligt har en flickvän som tjänar 65 lapp i månaden, hur ska jag då övertyga henne om att bo i min lägenhet och spara pengar?

Hur ska jag bli ekonomiskt oberoende om jag blir tvungen att köpa hus och bil?

Vi får se vilken väg detta tar. Jag vet att jag är beredd att satsa mycket på detta förhållande, men jag kommer definitivt att fundera på hur jag skulle känna mig om jag om två år står ensam och gått ifrån min ekonomiska plan. Vad är jag beredd att offra? Jag känner så många som inte har ängnat sådant en tanke och står där chockade, ensamma, utan drömmar och utan ekonomisk stabilitet. Mitt i livet dessutom.

Nej, med risk att verka synisk ska jag hålla huvudet kallt och fundera igenom vad som händer om det inte går som vi tror att det ska.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. NISSE
  Dec 11, 2011 @ 12:24:44

  Om en utvärdering av förhållandet efter två år skulle vara negativt.Tar inte livet slut,i stället vet man förhoppningsvis klarare vad man vill!

  Svara

 2. D
  Dec 11, 2011 @ 13:00:15

  Tjena,
  Jag känner igen mig i ditt inlägg. Har sparat i caå 3 år med sikte på ekonomiskt oberoende om ca 15 år, och är väldigt nära mitt första delmål…. sen träffade jag en tjej för ca 1 år sen som visserligen delar mycket av min syn på att man ska spara, men inte alls vilken roll pengar ska ha i vårt liv.

  Mitt råd till dig är att (och jag känner ju inte alls dig, men for what its worth)
  i) ligg lågt med att prata om dina mål i början. Tjejer gillar inte att få reda på att de håller en tillbaka med att sampla ihop pengar 🙂
  ii) ändra dina egna mål något så att du kan uppnå dem (med lagom slit) även i din nya situation. Det är svart (och synd) att lämna sparande och slit som varit en stor del av en, men det måste kunna finnas som en del i den nya relationen för att inte hamna i konflikt.
  iii) När det känns lägligt kan du göra en budget tillsammans med din tjej. Det har för mig åter gett mig kontrollen över mig (läs vår 🙂 ) ekonomi och varit ytterligare ett sätt att motverka en kollision mellan vårt förhållande och mina ekonomiska mål

  Har du testat att ocksa leka med den motsatta tanken – hur skulle du känna dig om du står ensam om två år FÖR ATT du fortsatte din ekonomiska plan?

  lycka till i ditt nya förhållande!

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 12, 2011 @ 11:01:11

   Väldigt kloka tankar D!
   Jag har nog täckt alla dina tre punkter tror jag.
   Jag pratade ganska tidigt pengar med henne, och märkte att hon blev aningen skraj att jag var för ”pengakåt”, men hon förstod snart totaltänket jag har och är förstående och peppande.
   Hon är också taggad och inspirerad att göra något annorlunda. Särskilt efter att ha läst Rich dad… och 4 hour work week, som vi läste samtidigt.
   Budget har vi också gjort varsin, även om jag måste hjälpa henne göra om sin, den stämmer ganska dåligt med hennes verklighet.

   Jag gillar särskilt den sista poängen med hur jag skulle känna mig om ekonomifokus pajade förhållandet. Det skulle inte vara värt det, det vet jag.

   Svara

 3. tmp
  Dec 11, 2011 @ 21:05:43

  Jag tror det bästa är om man kan ha en så rak dialog som möjligt, där ni var och en får berätta om era tankar och visioner om framtiden.

  Sedan får man försöka passa ihop sina olika målbilder så gott det går, kan krävas kompromisser från båda håll för att det ska bli hållbart.

  Vissa saker är förstås svårt att kompromissa om (t ex villa vs. lägenhet).
  Men om den ene vill ha en bil och den andre inte vill, så kanske det är rimligt att den som vill ha bil också tar den största kostnaden, speciellt om den tjänar 65 k 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 12, 2011 @ 11:04:48

   tmp
   Japp, det har vi haft och har kontinuerligt.
   Vi hade till och med en ”kick-off” där vi gick igenom framtiden (ekonomiskt och annat viktigt) för de närmaste åren.
   Hennes ekonomiska mål är inte helt klara dock, till skillnad från mina. Hon håller på att utforma dessa också.
   Bostaden är jag glad över att vi är helt överens om, det är en stor och viktig sak.

   Svara

 4. Per
  Dec 13, 2011 @ 17:54:11

  Ditt ekonomiska kunnande, motivation och disciplin ligger ljusår före de flestas. Det kommer gå hur bra som helst för dig. Du har råd att leva i det så kallade nuet.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 13, 2011 @ 18:17:28

   Tack Per. Ja, jag vet att jag och de flesta som läser privatekonomibloggar ligger långt före de flesta, men är det verkligen nog? För mig finns suget i att bli fri, inte i att få en bättre standard än andra.

   Jag är inte säker på vad du menar med att ha råd att leva i nuet. Det är dock något jag påminner mig om att göra hela tiden eftersom jag har en tendens att inte unna mig något alls emellanåt. Så säger i alla fall en del i min närhet. Själv njuter jag ofantligt mycket av naturen, träning och andra gratissaker varje dag.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: