Sälja guld

Jag tog äntligen fram min gamla förlovningsring och den ring jag hittade (lämnade in till polisen och sedemera äger), och tog med dem till en butik och sålde dem.

Jag kollade inte ens upp vad jag kunde få på andra ställen, jag tog bara emot de 1600 kronorna kontant och tycker att det är ganska skönt att slippa ha ringarna liggande längre.

Det är kanske dumt förstås, att lita på att man inte blir lurad. Jag borde ju ha kollat upp priset på nätet och hos andra handlare förstås. Samtidigt är det lite lustigt hur en del tycker att det är jätteviktigt att spara någon hundring hit eller dit när det gäller sånt som ”man ska” kolla upp och förhandla om, som mobilabonnemang eller bensin, men helt struntar i att vara prismedvetna när det gäller att gå ut och äta eller köpa nya vinterkläder.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Per
  Dec 15, 2011 @ 10:43:17

  Jag tror att du gör helt rätt. Min tanke är att sådana marknader är rätt överskådliga. Det handlar väl bara om antal kronor per gram guld (av olika kvalitet). Det finns väl inga andra variabler än pris som gäller. Ska köparen få några affärer måste han eller hon erbjuda ett konkurrenskraftigt pris. Priset måste därför ligga i linje med vad konkurrenterna erbjuder. Samtidigt finns det väl så många spelare (köpare) på marknaden att man inte behöver vara rädd för kartellbildning eller oligopol?
  När det gäller exempelvis vinterkläder finns det (som du vet) så många andra variabler: pris, kvalitet, design, varumärke (status) med mera.
  Men vad jag har förstått är du mer ”rationell” (economic man theory), till skillnad från många andra. Det är vettigt, tycker jag.
  Fortsatt lycka till med alla dina affärer.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Dec 15, 2011 @ 11:10:45

  Jag hoppas du har rätt Per, men det finns säkert ett visst mått av att tjäna på folks bekvämlighet inbyggt i guldinköparnas affärsplan. Det gällde i mitt fall vet jag, men då jag inte var beredd att jaga enstaka hundralappar i detta fall så betalar jag kanske för min bekvämlighet.

  Ja, jag försöker vara rationell i alla mina ekonomiska beslut (liksom de flesta andra beslut) men visst är jag märkesbög ibland, det måste erkännas. Plus alla gånger ens beslut påverkas av en massa faktorer man inte ens är medveten om.

  Jag är en tänkande konsument men ödmjuk i min vetskap att jag också kan bli ”lurad” på många sätt.

  Svara

 3. KP
  Dec 15, 2011 @ 15:53:52

  Du kanske hade fått mer för ditt guld någon annanstans, frågan är om det hade varit värt besväret att gå till olika butiker och jämföra pris. Tid är pengar… Själv har jag använt ett företag som heter Guld Kit – Blev tipsad av en vän och tyckte de var rätt bra.

  Svara

 4. daniel
  Feb 29, 2012 @ 23:43:17

  Skulle själv lämna in pengarna till 24guld.se

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: