Bankens perfekta skyll

Jag brukar inte stämma in i klagosången om bankernas ondska, men nu ska jag passa på att ge lite kritik.

För bara några år sedan var en del låneinstitut, med SBAB i täten, beredda att ge bottenlån på upp till 95% av värdet på en lägenhet. Nu när många har klagat på bankernas frikostiga inlåning och det har kommit en lag om att hypotekslån bara kan tas till 85% av värdet, har de blivit mer restriktiva. Gott så, men självklart är det låntagarna som får betala.

Jag säger inte att det är dåligt att man måste ha en större kapitalinsats, eller alternativet att tvingas till ett dyrare topplån. Men vi måste vara på vår vakt och se vilka utökade möjligheter bankerna plötsligt fått att tjäna mycket mer på våra bolån.

Swedbank, min bank, har hittat på att de bara tar nya eller utökade hypotekslån till 75% av värdet. Utöver det går det oftast att låna men då till högre ränta, givetvis.

Trevligt för bankerna att de får nåt att skylla på för att öka marginalerna!

Men för den länge överhettade bostadsmarknaden är det nog ändå ett bra drag.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Spartacus
  Dec 27, 2011 @ 15:04:43

  Hade man egentligen velat få en mer sund utlåning hade det kommit amorteringskrav istället, men det är klart, det tjänar ju banken inte på. Blanco lån däremot samt låta första gångs köpares föräldrar skriva på som borgenärer. Det är manna från himlen det… En annan effektiv åtgärd hade varit att slopa ränteavdragen, men det hade man ju som bank inte tjänat på heller. Då hade ju de skattesubventionerade ränteinbetalningarna fallit bort också…

  God Jul och God fortsättning! 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 27, 2011 @ 16:20:49

   Amorteringskrav hade nog varit sunt, även om jag själv väljer att inte amortera. Det hade nog varit bra för att få folk att förstå att det är riktiga pengar, som ska betalas tillbaka.

   Ränteavdragen är ganska svåra att förstå i dagens läge. Möjligen räteavdrag för företag för att stimulera investering, men för privatpersoner, varför då?

   Jag håller helt enkelt med dig (som vanligt) Spartacus!

   God Jul och gott nytt år!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: