En annan syn på passiv inkomst

Vi pratar ganska mycket ekonomi på jobbet. De flesta delar inte min syn på pengar, precis som samhället i övrigt.

De ifrågasätter meningen med att bli rik. 

Det bemöter jag med att prata pension, det brukar bita. Om jag påstår att de istället för att kanske bli tvungna att jobba till 70 års ålder skulle kunna få chansen att gå redan vid 60, eller åtminstone gå ner till halvtid när de känner för det, så brukar de mjukna lite.

De tycker att det är positivt att skapa något. 

Här kan jag bara hålla med, om än med en knorr. Visst är det bra om man bidrar till ett bättre samhälle eller åtminstone till vårt lands välstånd, men det kan man även göra på andra sätt än att jobba. Jag påstår att om man har både tid och pengar kan man ägna sig åt välgörenhet eller oavlönat arbete så mycket man känner för. Jag kanske skulle ligga och lata mig under en palm i något år, men sen vill man nog hitta lite mer mening.

De tycker att ägare är parasiter. 

Här blir det lite mer komplicerat. Att passivt äga till exempel ett företag eller ett hyreshus ses utav dem bara som ett utsugande av folk som presterar. Jag vill ju tro att investerare har en viktig position, där det är viktigt att de som har kapital investerar och ser till att det byggs bostäder och skapas arbeten. Men jag kanske har fel.

De får mig inte att tvivla på vad jag vill åstadkomma, men de får mig att fundera på hur ädelt det är egentligen. Det kanske har att göra med att mina föräldrar var arbetare och jag är uppvuxen i ett samhälle där arbetare var det rätta och det hederliga.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Jan 07, 2012 @ 10:36:09

  Håller med dig helt här. ”Jag kanske inte ens lever tills jag blir pensionär” – nej visst, men ska man planera för det? Det är för mig självklart att planera för att jag ska blir normalgammal.
  Jag pratar nog inte så mycket om att jag jobbar på att bli rik, eller att jag vill leva på passiva inkomster. Men jag pratar om att jag köper och säljer aktier. Att det är min hobby.

  Svara

 2. legendarisk
  Jan 07, 2012 @ 11:39:07

  Håller också med dig, men som ekonomitankar så pratar jag sällan om det mer än på bloggen förstås.

  Svara

 3. Pelle
  Jan 07, 2012 @ 21:11:55

  Ägare är parasiter? De som innehar den åsikten kan försöka driva ett eget företag och så kan de se hur enkelt det är. De flesta ägare av företag suger mest ur sig själva, har för det mesta lägst lön i företaget, har oftast längst arbetstid och dessutom juridiskt ansvariga inför alla.
  Otroligt enkelspårig retorik – ett utslag av oerfarenhet och ett svart/vitt betraktande av världen runtomkring dem

  Nej, på jobbet är det bara en sak som gäller om det diskuteras ekonomi: oja sig över sakers tillstånd, skylla på någon annan och hålla med om att det är omöjligt att bli rik i Sverige.
  För vem bryr sig egentligen; det är ju inte så att jag umgås med dessa personer på min fritid och det är inte jag som har anställt dem. Ser det mer som en reflektion om vilka egenskaper chefen värdesätter bland sina medarbetare….

  Svara

 4. Micke
  Jan 08, 2012 @ 17:13:19

  Ägarna har ju kommit in på grund av en motprestation och det finns många företagsledare som föredrar passiva framför aktiva ägare. Ang suga ut så suger ju den anställda ut pengar från företagets vinster. En ren affär har oftast 2 vinnare, den som inte ser detta kan inte göra bra affärer och blir oftast bitter på andra. Det gäller även den boende som får tak över huvudet trots högre frihet samt slipper massa risker som ägaren istället får ta.

  Svara

 5. olin
  Jan 09, 2012 @ 09:51:58

  Det finns bra ägare och dåliga ägare precis som det finns bra och dåliga arbetare. Om du ser till att ditt kapital skapar ‘gott’ samtidigt som du får en avkastning och inte alltid jagar högsta möjligta avkastning oavsett socialt och miljömässigt pris så är jag säker på att ägaren gör precis lika rätt för sig som arbetaren. Tyvärr finns det många dåliga ägare och även dåliga arbetare som bara suger ur företagen, samhället etc.

  Svara

 6. jobbochfirma
  Jan 09, 2012 @ 13:46:32

  Kloka ord!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: