Oxveckor?

Som alltid vid denna tid på året så tjatas det om att pengarna tar slut för folk.

Om folk måste snåla för att de inte har någon buffert är det ju klandervärt, det har vi varit inne på förut.

Men om det helt enkelt är så att man har samma månadsbudget varje månad och inte vill nalla av bufferten så är det inte så konstigt om man får hålla igen lite extra denna månad. Presenter, mat, resor, ja det blir gärna lite extra utgifter med  högtider och ledighet.

Det system jag och sambon använder just nu gör att vi inte använder en fast budget så till vida att pengarna är avsatta för olika saker. Budgeten är istället en riktlinje för hur jag ska spendera pengarna. Vi gör nämligen gemensamma inköp på ett gemensamt kreditkort (med hög kredit) som betalas innan krediten börjar kosta ränta.

Detta sätt gör att vi aldrig får slut på pengar i slutet på månaden, men det kräver lite mer disciplin.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. olin
  Jan 16, 2012 @ 13:35:10

  Bra inlägg,

  Funderar också på detta, pensonligen tycker jag att det är helt OK att leva lite snålare ibland för att kunna spendera lite mer andra gånger. Kanske tom lite bättre då man känner skillnaden när man kostar på sig lite extra och är lite mer sparsam om vart annat. Dock tror jag tyvärr att detta många gånger är årets fattigaste månad för många då de har använt alla eventuella besparingar och kanske även börjat handla på kredit när mellandagsrean blev för frestande.

  Det konstiga är att alla verkar få helt nya behov bara affärerna tar fram REA vapnet, hela hösten har folk hållit igen och handlat mindre men sen tog det fart i december ändå. I mitt sätt att se det är det visserliggen bra om man kan köpa en och annan grej på REA men jag behöver ingen ny vinterjacka bara för att den är 50% billigare…antingen är den gamla utsliten och trasig och då behövre jag en ny oavsätt eller så fungerar den forfarande och då finns inget behov. Skillnaden mellan behov och önskningar är något otydlig tror jag hos oss svenskar som ofta är vana att ha allt och lite till….!

  Vi har en platt budget för ‘egna pengar’ vilket är de pengar som vi använder till diverse nöjen, kläder, utemat, fika etc. Självklart ser inte året ut så men det går ju bra att vara lite mer sparsam ett tag för att sedan ha mer pengar en annan månad då det händer mer saker.

  Det är ju också så att för den som har en ekonomisk plan så är inte en negativ överakning så allvarlig. tex kostade julen oss lite mer i december än vad vi förutsåg varför vi spenderade några tusenlappar mer än beräknat. Men då vi under 2011 sparat nästan 40% av inkomsten så var detta inte en katastrof. Jag tar med mig lärdommen framöver och ser om jag kan bli ännu duktigare att budgetera:-)

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 16, 2012 @ 15:33:02

   Många kloka åsikter i din kommentar! Du har inte funderat på att börja blogga?

   Håller med om din poäng angående REA, men måste samtidigt säga att saker som man verkligen behöver ska man helst köpa när man inte akut behöver dem, då är det minst risk att man betalar för mycket. Mina favoritkängor som jag haft i tio år köpte jag till exempel på en galen REA på senvåren, när jag inte behövde dem på över ett halvår. Faktiskt är det mesta av min vintergarderob inköpt på samma sätt, när jag som minst behövt det.

   Svara

   • olin
    Jan 17, 2012 @ 08:44:20

    Visst har jag funderat på att börja blogga och har även skrivit ett par gästinlägg på en annan blogg. Men jag budgeterar även min tid och just nu med två små barn och ett krävande jobb finns det inte mycket tid över till bloggande. Roligare att skriva så kommentarer då och då.

    Visst är det bra att vara förutseende tex om min vinterjacka börjar närma sig sitt livs slut så är det ju jättesmart att köpa en nu när de REA’s ut istället för att köpa en likadan för fullt pris i början av nästa vintersäsong. Är dock pessimist och tror att minst 90% av REA shopingen är saker som köpare absolut inte behöver.

 2. DxTrader
  Jan 16, 2012 @ 15:06:26

  Jag kör samma grej, har ett Eurocard med tjejen på samma konto. Grejen är ju bara att det inte finns någon gräns hos dem…man kan handla för hur mycket som helst i princip…ok visst inte 1 miljon på en dag kanske men de har inga fasta gränser satta så länge man betalar hela fakturan varje månad. Sen har man ju möjlighet till att utnyttja själva kreditdelen på kontot genom att delbetala men den gränsen är mångt mycket lägre än vad man kan spendera på kortet. Egentligen kan man välja att sänka krediten om man aldrig någonsin utnyttjar den, ex. sätta den till 5 000kr och ändå fortsätta handla för 100 000kr per månad om man så vill. Det är positivt i en kreditupplysning att inte ha för höga utstående krediter även om de aldrig används. Ex. hade en kollega 200 000kr i kredit genom en massa olika medlemskort som han öppnat i diverse butiker men han visste inte om detta då han aldrig handlade med korten. Det blev han dock varse när han ville ta ett lån till en bil hos banken. De vägrade med hänvisning att hans utstående kredit hos andra bolag var för hög. Det gick dock lätt att fixa då han bara ringde upp alla andra företag och stängde sina konton, men det kan ju vara värt att hålla koll på sina kort 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 16, 2012 @ 15:27:58

   Ja, kreditupplysningarna ska man tänka på har jag hört. Även antalet förfrågningar ska kunna vara en stötesten, men där ställer jag mig tveksam om det funkar så nu. Jag har nämligen extremt många förfrågningar, från alla leverantörer i EF och HB, eftersom de är kopplade till min egen ekonomi. Jag har aldrig haft svårt att få kredit trots det.

   På det gemensamma kortet har vi 100′ i kredit eftersom det är det jag använder för inköp i enskilda firman, av skäl som jag kommer att skriva om senare.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: