Utländskt bolag eller ej?

Vi kan inte riktigt bestämma oss för om vi ska äga den utländska uthyrningslägenheten via vårt svenska AB eller via ett utländskt bolag. Därför redovisar jag som vanligt här, det brukar hjälpa mig att reda ut begreppen.

Fördelar och nackdelar med att köra det genom svenskt AB

+ Enkelt, ingen extra pappersexercis med okända saker
+ Vi kommer ändå inte att göra överskott de närmaste två åren så högre skatt gör inget

– Högre bolagsskatt i Sverige
– Inte lika enkelt att dra av resor dit. Skatteverket kan vilja se bevis på att vi jobbar när vi är där, plus att vi absolut inte får bo där utan att betala skatt för förmånen.

Jag känner väl att jag har tillräckligt att göra utan att sätta mig in i krånglet att driva företag utomlands, men det är inte bara jag som bestämmer. Om sambon vill starta ett nytt bolag så gör vi det, men då får nog hon göra det mesta jobbet där.

Angående resor till vårt nya ställe så har jag givetvis frågat Skatteverket hur de ser på det. Lite svårt dock, det är ju inte direkt så att man får skriftligt på det de säger i förväg. Men ungefär så här ser de på det. Ungefär samma som gäller för konferenser skulle gälla för oss. Alltså att minst 6 timmar per dag ska vara arbete. Det är bra att spara dokumentation, typ mäklarbeskrivningar från fastigheter man tittat på, eller anbud från lokala hantverkare ifall det handlar om renovering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: