Snart väldigt olikvid

Jag har ju suttit med ganska mycket kontanter ett bra tag men nu blir det snart ändring. En massa investeringar dök nämligen upp på en gång.

 • Sommarstugan, 330 000
 • Utlandsfastigheten, 220 000
 • Aktiekapital till två nya bolag, 75 000

Till dessa faktiska kostnader tillkommer ett par saker som är på gång

 • Köpa in mig i ett AB, ca 100 000
 • Investera mer på börsen under 2012
 • Renovera sommarstugan för ca 150 000.

På grund av allt detta tänker jag alltså utöka mitt lägenhetslån med 150′. Men det kanske inte ens räcker. Det hade varit bättre om jag tog erbjudandet från SEB istället och utökade lånet med 300′.

Jag måste räkna igenom detta en gång till, jag vill inte sälja mina aktier för att genomföra dessa affärer.

Aktiekapitalet är inbetalat och jag sitter med ca 330 000 i kontanter, så efter lånet kommer in så behöver jag bara ca 70 000 till för att täcka upp allt. En del av detta hoppas jag kunna få i återbetalade skulder från mina egna företag, resten har jag ett par månader på mig att spara ihop till.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Micke
  Jan 31, 2012 @ 11:10:36

  Glöm inte att behovet av en buffert ökar med varje fastighet.
  Något jag själv erfarit då jag just nu håller på att tapetsera/ måla om sonens rum på kvällarna och märker att det är fukt i väggen.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 31, 2012 @ 12:04:54

   En väldigt viktig poäng där Micke!
   Kan i och för sig i förlängningen sägas för de flesta investeringar. Jag tänker som så med aktier att om det kommer ett ordentligt ras till vill jag ha pengar att investera. Hur som helst är det nog klokt att inte binda alla pengar i något som är svårt att realisera hyfsat snabbt.

   Vi fortsätter fundera på utlandsfastigheten…

   Svara

 2. Hans W
  Jan 31, 2012 @ 13:01:07

  Ta det lugnt så du inte åker på en smäll din girigburk.

  Varför anstränger du dig så? Du är redan rikare än de allra flesta svenssons som lever från lön till lön, och pumpa får du ju redan göra. Är hon skön?
  Kommer hon skrikandes?

  Fjolla.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 31, 2012 @ 13:38:01

   Tack för ännu en fin kommentar Hans W!

   Jag anstränger mig inte för att bli rikare än någon annan, jag anstränger mig för att bli fri från jobbet och skapa ekonomisk trygghet.

   Jag ser mig inte som någon girigbuk men det är väl alltid nyttigt att se sig själv i spegeln så att man inte blir en sådan. Precis som man måste kolla efter ibland så att man inte har gått och blivit en bitter, missunnsam gubbe, utan planer på att förbättra sig eller göra det trevligt för sin omgivning.

   Svara

  • Turben
   Jan 31, 2012 @ 22:44:04

   Har livet varit orättvist mot dig Hans?

   Svara

 3. GR
  Jan 31, 2012 @ 14:20:19

  Hans W: läskigt när avundsjukan lyser igenom så tydligt. Fantastiskt att man i Sverige 2012 ännu inte kan pratar om pengar, (förutom att gnälla att de inte räcker till). Inte ens på en anonym blogg!.

  Som tur är är vi alla olika, jag är ytterst tacksam och inspirerad av denna blogg. Känner igen mig i så många av de ”dilemman” jobb och firma ställs inför. Är själv i liknande situation, aningen yngre och ännu inte lika många järn i elden. Köpte utlandsfastighet förra året (1-2 år för tidigt?=), planerar att säga upp mig runt 40 år etc.

  Svara

 4. D
  Feb 01, 2012 @ 08:05:31

  Hej! Din blogg är riktigt inspirerande, speciellt då jag sitter i en liknande sits. Är dock strax över 20.
  Har ca 300 k kr i aktier, som idag ligger ca +-0.
  Har ett fast jobb med väldigt hög lön, runt 65 i brutto lön.
  Jag har alltid velat driva något eget projekt, i början av året har jag fått erbjudande att gå med i tre olika projekt. Kommer behöva ca 200-250 k i startkapital. Men vill verkligen inte sälja av mina aktier. Kan belåna lägenheten på hälften och funderar på ett privat lån på resten. Med min vanliga lön betalas det av rätt fort.
  Men har väldigt svårt att avgöra hur jag ska göra. Hinner man jobba 40 timmar i veckan som anställt och driva 3 sidorörelser? Ska jag välja det bästa projektet och satsa på det?
  med tanke på att du har en liknande sits, har du några tankar ang detta?

  Mvh

  Svara

 5. GR
  Feb 01, 2012 @ 11:50:05

  65k wow! Får man fråga vad du jobbar med?

  Svara

 6. jobbochfirma
  Feb 01, 2012 @ 12:27:28

  D:
  Ja, väldigt hög lön du har, särskilt om du är så ung! Lite ledtrådar om vad du jobbar med?

  Det är självklart helt omöjligt för mig att säga om du fixar 3 firmor vid sidan av ett heltidsjobb, det beror ju på vad det rör sig om. Men jag kan ge några generella råd eftersom jag funderar mycket i dessa banor.

  Har du 65 000 i bruttolön så har du alla möjligheter att bli rik bara genom sparande och placerande av dina intjänade pengar. Om du till och med trivs med jobbet kanske det inte är jättebråttom att sluta. Vill du fortsätta göra karriär så kan det givetvis ligga dig i fatet att ha mycket på sidan, då kommer du helt säkert att bli distraherad och motivationen kan sjunka på vanliga jobbet.

  Men det är i egna företag som den stora utväxlingen finns och du kan bli riktigt rik, plus att det är väldigt roligt och givande att driva företag.

  Måste du satsa på alla tre på en gång? Har du möjlighet så tycker jag att du ska välja det bästa och känna hur det känns.

  250k är inte mycket när det gäller uppstart av ett företag men det är ändå pengar som du ska vara mycket varsam med. Säkerställ att dina partners satsar minst lika mycket och ta reda på hur noga de är med finanserna. Detta borgar nämligen för att det är ordning och bra finanser i firman.

  Generellt hinner man mycket mer än man har hunnit förut, men aldrig så mycket som man tror. Ja, det blir färre spontana pubrundor och slötittande på teve, men det är det värt!

  Svara

  • D
   Feb 09, 2012 @ 21:09:04

   Hej. Missade ditt svar.
   Jag jobbar som säljare ( vad annars?) på ett av sveriges största företag. Har jobbat mig upp och leder idag ett eget kontor, är för övrig 10 år yngre än någon av mina kollegor.
   Jag har faktiskt valt bort den ena investeringen, den mest kapital krävande och riskfyllda.
   Det ena projektet är i startfasen redan. Det kommer bli ett företag tillsammans med kollegor från mitt jobb där vi säljer tjänster som vi är experter på. Har precis fått okejat att det inte kommer räknas som konkurrerande mot vår arbetsgivare.
   Målet är att företaget ska driva sig själv.
   Inom 3-4 år ska vi börsnotera det. Mina tre kollegor har drivit otroligt framgångsrika företag tidigare som dom sedan sålt, för över 50 miljoner. Drivna människor som söker utmaningar och pengar. Tidig pension.
   Den sista idéen jobbar jag fortfarande på, är dock rädd att detta kommer ta för mycket tid. I mitt yrke behöver jag precis som på vårt nya bolag 110% engagemang och är rädd att tappa fokus. Kanske tom blir för mycket med ett projekt?
   Funderar faktiskt på en blogg, du inspirerar mig otroligt mycket!

   Svara

   • jobbochfirma
    Feb 09, 2012 @ 22:46:20

    Det gläder mig att jag kan inspirera dig D!

    Jag hoppas att du börjar blogga, det skulle vara väldigt intressant att följa.

    Du verkar spela i en mycket högre liga så det skulle vara nyttigt att få lite inblick i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: