Kreditkorten är inte problemet

Det första man gör när man ska sanera någons ekonomi brukar vara att klippa kreditkorten. Det är väl bra, om personen visat att den inte kan hantera dem, men min poäng är att det inte är kortens fel.

Om man utnyttjar de kostnadsfria dagarna utan att dra på sig några kreditkostnader kan det vara en bra hjälp då man slipper bolla pengar mellan konton när man har en större utgift.

Det man behöver hålla koll på är avgifterna. Det brukar ligga en årlig avgift, som man ofta inte behöver betala första året men sedan kan ligga på några hundra.

Sedan måste man givetvis ha tillräcklig disciplin, och kanske ett buffertsparande, så att man aldrig behöver betala den dyra räntan.

Jag har ett kreditkort med hundra lax i kredit för att göra smidiga inköp från utlandet till ett av mina företag. Sedan har jag ett kort vardera på två av företagen, för att underlätta bokföringen. På samboföretaget har vi så få utgifter så där har vi ännu inget kort.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Sten
  Feb 03, 2012 @ 11:38:26

  Att alltid ha mer eller mindre obegränsad med pengar med sig hela tiden 24 h om dygnet alla dagar i veckan och året runt innebär för en del människor att de köper på impuls. För ”det är ju ett så bra tillfälle”, verkar det vara just då, det känns så rätt där och då.
  Att ta bort hindret som utgörs från att gå in på banken – när de har öppet – stå i kö, fylla i uttagsblankett, visa leg, gå till affären, lämna över de fysiska sedlarna, ja allt det som fördröjer tanke (känsla) och handling tas bort.

  Jag tror inte att du har en sådan personlighetstyp att du spenderar baserat på känsla enbart och därför inte tänker på denna typ av problem. Det är en helt annan aspekt än det du nämner ovan med att tillräcklig disciplin så att man aldrig behöver betala den dyra räntan därför det är oftast en följd av det förstnämnda problemet för denna typ av människor.

  Sett ur säljarens synvinkel är det naturligtvis oöverträffat – inga hinder föreligger för en omedelbar affär, där och då. Det är ju naturligtvis en av anledningarna till att de accepterar alla avgifter de får betala för att kunna erbjuda kunderna kortbetalningar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: