Ett erbjudande värt att fundera på

Kommer ni ihåg min lägenhetsvärdering?

Mäklaren som gjorde den ringde mig igår och undrade om jag funderade på att sälja. Han hade nämligen en angelägen köpare och ringde därför självklart till mig, som nyligen fått en värdering.

Jag sa att det inte fanns inom vår treårsplan, men kunde ändå tipsa om en liknande lägenhet där det kunde finnas en villig säljare.

När jag funderar på det och när jag läser artiklar som denna måste jag ändå stanna upp och fundera igenom situationen ordentligt. Jag har nämligen troligen en möjlighet att få en hyresrätt eftersom jag stått i kö ganska länge.

Det blev en liten brainstorm med plus och minus.

Plus
Rida ut nedgången i bostadspriser (max ca 500 000?)
Frigöra kapital för investeringar (ca 350 000)
Invänta rätt tid att köpa hus
Spara pengar varje månad (marginellt)

Minus
Ingen hedge mot fortsatt uppgång
Att behöva flytta
Att bo sämre
Man vet inte vad man får
Längre bort från firman
Sämre kommunikationer

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Turben
  Feb 05, 2012 @ 09:24:59

  Har du möjlighet att få ett hyreskontrakt tycker jag absolut att du ska ta tillfälle i akt och sälja för att sedan vänta in marknaden med stigande räntor och fallande bopriser och mindre spekulanter.

  Det är ju just detta man som säljare i dessa tider eftersträvar. Guldläge enligt mig.

  Svara

 2. Ekonomitankar
  Feb 05, 2012 @ 10:33:24

  Skulle aldrig välja att bo sämre, för att tjäna pengar. Ingen business med boendet.
  Mitt boende ligger utanför sparplanen.

  Har en släkting som bott i medioker hyresrätt i en herrans massa år, bara för att det är så dyrt och att han då inväntar en rejäl dipp i bostadsmarknaden. Nej tack, mitt hem är min borg.

  Svara

 3. Micke
  Feb 05, 2012 @ 11:48:00

  Håller med ekonomitankar. Spekulera inte bort ditt boende för att eventuellt kunna tjäna några 100 papp. Du kommer nog bli rik så det räcker och blir över ändå ska du få se. Lägg energin på företagen istället.

  Svara

 4. Lundaluppen
  Feb 05, 2012 @ 12:57:30

  Boendet är en del av livskvaliteten och jag skulle akta mig noga för att göra affärer med det. Vill du göra fastighetsaffärer så gör det med ett andra boende (som ni verkar vara inne på), inte primärboendet.

  Sedan måste man såklart vara kostnadsmedveten i sitt boende, precis som med annat, men det är ju en annan fråga, som jag förstod det bodde ni inte för dyrt idag.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Feb 05, 2012 @ 15:10:47

  Kloka kommentarer, jag tar dem till mig

  Det blir säkert ingen flytt, åtminstone min sambo är obenägen att bo sämre för en eventuellt bättre framtid.

  Svara

 6. Sten
  Feb 05, 2012 @ 18:14:55

  Skaffar ni en hyresrätt och flyttar in tillsammans blir det sambolagen som gäller, till skillnad mot nu när hon har flyttat i in i din befintliga bostad.
  Det innebär alltså att om ni går skilda vägar har hon rätt till halva lägenheten eftersom ni ”skaffat den tillsammans” även om det är på dig det beror att du (ni) fått hyreslägenheten iom din kötid.
  Så ett råd kan väl vara att använda hennes kötid och flytta in i en hyreslägenhet tillsammans. Ett annat att låta det vara som det är, ni siktar ju på hus tillsammans så småningom iallafall och BR och husmarknaderna går ju i princip upp resp ner tillsammans inom samma geografiska område. Vid husköp är ni säkert väsentligt mer noggranna hur ägande/penga-input ska fördela sig.

  Svara

 7. Legendarisk
  Feb 05, 2012 @ 21:22:32

  Skulle inte heller offra kvaliten på boendet för en möjlighet att tjäna pengar. Men om ni hade planer på att ev flytta inom året så hade det ju varit mer aktuellt 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: