Förvalta 6 miljoner

Först skrev Legendarisk ett inlägg där han frågade hur man skulle investera en miljon:

http://www.legendarisk.nu/hur-skulle-du-forvalta-1-miljon-kronor/

Sen kom Växjöinvesteraren och frågade samma sak, fast med 4 miljoner:

http://vaxjoinvesteraren.blogspot.com/2012/02/forvalta-4-miljoner.html

Eftersom mitt uttalade mål för ”ekonomisk frihet” går vid 6 miljoner (dagens penningvärde) så tänkte jag ställa samma fråga här, fast alltså med siffran 6 miljoner kronor.

Frågan jag vill att ni svarar på:
Om ni idag hade 6 miljoner i nettoförmögenhet, hur skulle det förändra era liv och hur skulle ni investera det?

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. jobbochfirma
  Feb 10, 2012 @ 11:12:39

  Själv skulle jag först säga upp mig sedan betala av mitt lån (1M), investera i högavkastande aktier (3M över längre tid), sätta av till egen ”lön” i fem år (1 M), spara en miljon till uppkommande investeringsmöjligheter.

  Svara

 2. Erik
  Feb 10, 2012 @ 12:20:22

  Om 6 miljoner skulle landa på mitt bord skulle det inte innebära så stora förändringar, eftersom det inte räcker till att både avsevärt förändra boendet och SAMTIDIGT som att ge tillräckligt avkastning att leva av. (Bostadsmarknad Stockholm).

  Så, successiva köp av högavkastande aktier under en 10-årsperiod av 2/3 (4 miljoner) av kapitalet och resten i räntebärande (insättningsgaranterade medel hos tex finansbolag). Successiva köp för att undvika att ”råka” investera när det är ”dyrt” att köpa aktier.

  Det innebär att år 1 skulle avkastningen vara ca 150 000:- efter skatt (ca 3,5% avkastning i räntebärande). Vad sägs om lediga fredagar och sommarsemester från 10 Juni till 15 augusti plus vinterledig 15 december till 15 januari med start år 1?
  År 5 skulle jag säga ”fuck you” till chefen, berätta varför han är dum i huvudet och bränna alla broar – för vem behöver lisma med längre?

  Vid närmare eftertanke låter det mer som att jag ska göra det år 3 istället…

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 10, 2012 @ 12:37:28

   Sant Erik, 6 mille är inte så mycket det heller när man har tänkt äga boende i Stockholm. För min del skulle jag inte heller säga upp mig om jag inte hade mina företag att satsa på. För ett riktigt ekonomiskt oberoende skulle det behövas ett obelånat boende (som man vill ha lång tid framöver) plus 6 mille. Jag räknar med 5% avkastning och alltså 300 papp per år, det kan jag leva på.

   Hehe, jag gillar din brobränning 🙂
   Är det så att du är väldigt missnöjd just nu, och har du en plan för att ta dig ur det, eller är det bara lite vanligt chefsmissnöje?

   Svara

 3. Ya
  Feb 10, 2012 @ 22:40:19

  Jag är ung och har inga lån eller någon utgift som måste tas hand om just nu, så jag skulle bara ta pengarna och dumpa dem i Realty Income. I nuvarande kurs skulle det komma in (före skatt) 23000-24000 kronor varje månad i utdelningar. Efter skatt kanske runt 16000-17000 kronor?

  Men det är om jag känner för att vara försiktig med pengarna, och om jag gärna vill ha en avkastning varje månad.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 10, 2012 @ 23:09:20

   Jag gillar hur du tänker, men kom ihåg en sak. Företag kan gå omkull. Lägger du alla ägg i samma korg kan du bli av med allt i ett svep. Ingen trodde att Enron skulle gå i putten.

   Är det skatt för att det är en utlandsaktie? Annars kan du ju bara sätta pengarna i en KF eller placeringskonto så slipper du hög skatt.

   Svara

 4. Patrik
  Feb 11, 2012 @ 00:25:07

  Precis
  ISK är ju ett bra alternativ. Men som sagt, vem vet vad som händer med bolaget i USA och vad händer med växelkursen mot SEK?
  Vem vet vilka förändringar i skattesystemet i USA som sker, men jag antar att Ya har full koll på vad som händer kontinuerligt på detaljnivå i den amerikanska lagstagdande församlingen och vilka implikationer det medför för utomamerikanska medborgare bosatta utanför USA?
  Det är bara att gratulera i så fall, därför då har Ya ett klart försprång till stora delar av det svenska placerarkollektivet.

  Vad jag förstår har vi en framtida Filip Weintraub här, du kan be honom om han kan ge tips om bra aktier på regelbunden basis, tex varje kvartal framöver?

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 11, 2012 @ 00:28:03

   Lugn Patrik, det var bara ett förslag. Som sagt, Ya är ung och kanske inte känner till att vad som helst kan hända och framtiden inte låter sig förutsägas.

   Svara

 5. Baltazar
  Feb 11, 2012 @ 18:24:52

  Jag skulle säga upp mig. Sen skulle jag investera alla pengarna i högutdelande aktier och därmed få ut en 5% avkastning om året minus 30% skatt. Jag skulle satsa på min firma på heltid och bara känna mig jävligt nöjd. 🙂

  Svara

 6. Ekonomitankar
  Feb 12, 2012 @ 11:05:49

  Jag skulle satsa 5 miljoner i högavkastande aktier, då kan jag nästan leva på utdelningen.
  1 miljon skulle jag trada med.
  Firman skulle skötas av anställda, bara av dem. Jag skulle vara ledig eller trada, vad jag för dagen kände för.
  Skulle alltså leva av firman (som andra driver) samt av utdelningen. Kanske inte bättre standard än indag, men bättre så till vida att jag kan vara ledig mycket.

  Träna, yoga, rida, trada, luncha med vänner. Jag skulle absolut inte ha några problem att fördriva dagarna!

  Svara

 7. Akademikern
  Feb 14, 2012 @ 18:26:49

  Jag skulle starta ett privat investmentbolag. 5,5 miljoner skulle slängas in i storbolag som har visat på god lönsamhet och som har hög direktavkastning, om jag skulle kunna snitta 4-5% i inkomster bara på utdelning från dessa så skulle min årliga inkomst vara ca 275 000 i bara utdelningar. Det vid sidan om mitt andra arbete hade suttit fint. Resterande 500 000 hade nog gått till investeringar på firman och mig själv.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: