Låna dig fri

Senap webbyrå

Den något provocerande rubriken handlar om att jag vill utmana den gamla sanningen om att man ska bli skuldfri först och sedan skapa sin förmögenhet.

”Den som är satt i skuld är inte fri”, hur många gånger har vi inte hört det från ekonomibloggare.

Men vi har också hört Kiyosaki säga att det är skillnad mellan dålig skuld och bra skuld, där bra skuld är något som ger positivt kassaflöde, till exempel att låna till att köpa ett hus för uthyrning.

Jag har ju många gånger tjatat om att jag är försiktig och undviker risk, men faktum är att även om jag inte tar stora risker i typen av investeringar så tar jag risker så till vida att jag väljer att inte amortera ner mina lån.

Att bli helt skuldfri skulle ta ungefär tre år för mig. Alltså tre år av sparande, utan utväxling, innan jag kan investera.

Det duger inte för mig. Jag letar investeringar med förhållandevis låg risk som ger positivt kassaflöde och god möjlighet till värdeökning.

Men det Kiyosaki och alla andra fastighetsförespråkare glömmer nämna är att det finns en inneboende risk i såna investeringar. Ganska självklart i ljuset av den amerikanska spruckna bostadsbubblan förstås, men jag har lyssnat på många gamla föreläsningar om fastighetsinvesteringar och där nämns aldrig dessa risker. De består givetvis inte bara i att en fastighet som man köpt för lånade pengar kan tappa i värde, utan även att man tappar sitt kassaflöde, alltså att man inte får några hyresgäster. Plötsligt blir det stort negativt kassaflöde istället och din lilla passiva inkomst blir en stor passiv utgift, inte lika kul.

Min åsikt är alltså; gör som Kiyosaki säger och låna gärna till att skapa ett positivt kassaflöde, men bortse inte från riskerna!

Just nu är min egen plan att jag belånar mina egna boenden maximalt (75%) för att kunna satsa på allt som jag behöver pengar till (firman, aktier, sommarstugan, utlandsfastigheten).

16 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tom
  Feb 17, 2012 @ 10:44:53

  Hävstång är bra när den verkar till din favör, mindre rolig när den inte gör det. Vilka är dina exit-kriterier för att du ska ta förlusten och dra dig ur om det skulle gå åt det hållet?

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 17, 2012 @ 10:57:34

   Hej Tom!
   Jag kommer troligen inte att ta några förluster och dra mig ur. Drar mig ur vill jag göra när det har gått upp för mycket eller när jag inte behöver hävstång längre.

   Jag letar alltså bara investeringar som blir mer attraktiva för mig om värderingen sjunker. Till exempel mina högavkastande aktier blir ju ännu mer högavkastade om aktiekursen går ner, även om det känns tråkigt att momentanvärdet går ner. Om sommarstugemarknaden kraschar totalt säljer jag inte min sommarstuga, då funderar jag nog på att köpa en till.

   Självklart ska man inte använda hävstång om det gör att man blir tvungen att sälja om det går ner.

   Svara

 2. Micke
  Feb 17, 2012 @ 12:52:01

  Måste säga att jag tycker du är väldigt modig som satsar på nya fastigheter när du ska säga upp dig. Nu tror jag visserligen att det kommer gå bra för dig (du verkar vara den typen av person), men glöm inte bort riskerna med de negativa kassaflödena som du nämnde. Även om din sambo tjänar bra så ska man vara försiktig med att ha någon annans persons inkomst som livlina.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 17, 2012 @ 13:10:03

   Det är riktigt Micke och jag funderar mycket i dessa banor.
   Att jag ska sluta inom ett år rimmar inte särskilt bra med att köpa uthyrningsfastigheter, det måste helt enkelt till buffertpengar till bådadera. Därför ligger dessa planer just nu på is.

   Den andra fastigheten (sommarhuset) har vi ju också planer på att hyra ut, men det är en helt annan sak. Ett hus vi kan tänka oss att ha själva för en lång tid framöver plus att vi kan ha bra koll på uthyrning och renoveringsbehov.

   Jag skulle inte i framtiden ha något emot att min sambo tog en större del än mig av vår familjs försörjning, men jag skulle aldrig använda henne som buffert i mina investeringar! Sen måste man nog vara överens om vilka investeringar man gör, även de enskilda investeringarna, det påverkar ju familjen i förlängningen.

   Tack för dina synpunkter Micke, du fick mig att tänka en vända extra…

   Svara

 3. Legendarisk
  Feb 18, 2012 @ 12:01:13

  Jag kommer låna till mitt första bostadsköp nu, blir att låna 75% och då det rör sig om en 2a i en mindre stad snackar vi inga jättesummor. Men är lite osäker på om jag ska börja amortera eller snarare vart räntegränsen går för att man ska amortera. Kan tänka mig att den hamnar på mellan 4-6% för mig och då kan det vara bra att amortera en del varje månad.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2012 @ 13:07:53

   För mig går det inte vid en räntegräns (iaf inte en absolut gräns) men mer hur mycket man är beredd att satsa på att investera istället för att amortera, alltså vilken riskbenägenhet man har.

   Om man inte är så disciplinerad är det bra att amortera, så att det verkligen känns som ett lån, inte som gratis pengar.

   Svara

 4. Lundaluppen
  Feb 18, 2012 @ 16:17:39

  Glöm inte att lån ger negativt kassaflöde, de åren du betalar av lånen minskar du alltså detta negativa kassaflöde och ökar ditt fria kassaflöde från andra inkomster.

  Svara

 5. Lucky_Nr8
  Feb 19, 2012 @ 00:17:36

  Hej,
  Efter att ha läst din blogg, vilket jag tycker är fantastiskt kul, har du inspirera mig att börja blogga. Därför tänkte jag fråga om du har tips på hur man kan komma igång med att bygga en blogg?
  TACK =)

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2012 @ 13:14:20

   Tack Lucky_Nr8!

   ”Bygga” en blogg rent tekniskt är inte svårt. Skapa ett gratis konto på WordPress.com eller Blogger bara och du är uppe och snurrar!

   För att se om du verkligen ska göra det är mitt råd till dig att skriva 10 inlägg först och fundera på hur det känns att skriva inlägg 5 till 10.

   Jag kommer definitivt att följa din blogg och även länka till den, men om du slutar uppdatera efter två månader (som så många andra) blir jag besviken.

   För att bli populär ska du skriva bra inlägg och uppdatera med jämna mellanrum (måste inte vara ofta) och vara inne på andra bloggar och forum och kommentera. Kolla andras råd, jag är inte så bra på marknadsföring.

   Svara

 6. Håkan
  Feb 19, 2012 @ 12:53:08

  Att amortera eller inte är alltid en intressant fråga. Egentligen handlar ju väldigt mycket om den ekonomiska situationen man sitter i. Har man en stark ekonomi är det ju klart intressant att investera pengarna istället. Men om det är lite tuffare är det i mina ögon bättre att ta en säker avkastning på några procent som det faktiskt är frågan om när man amorterar.

  Men det kanske är fegisen i mig som talar 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2012 @ 13:16:57

   Ja, man ska ju inte riskera att familjen får gå hungrig.

   Men annars tycker jag att det har mer med personlighet att göra än med ekonomiska situationen. Man ska noga tänka igenom om man verkligen är bekväm med risknivån man har.

   Svara

 7. Per
  Feb 19, 2012 @ 18:47:28

  Hur man än resonerar är det aldrig fel att göra sig skuldfri.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2012 @ 13:19:03

   Jag förstår hur du menar och jag önskar att jag var skuldfri samtidigt som jag hade pengar att investera.

   Men just nu resonerar jag som så att jag hellre investerar än är skuldfri.

   Som sagt, det är upp till var och en efter situation och riskvillighet.

   Svara

 8. Lucky_Nr8
  Feb 20, 2012 @ 14:20:55

  Tack för svaret, jag ska definitivt kolla upp dina tips.
  Jag kände igen mig väldigt mycket i din blogg… bl.a. om att vantrivas på sitt jobb och att vilja starta något man i framtiden kan försörja sig på…”den entreprenöriella andan”… Missförstå mig inte, jag är ingen drönare eller latmask som sitter och rullar tummarna och väntar på att bli serverad… jag har en ”bra” utbildning och jobbar som kapitalförvaltare i en av Sveriges största banker… men det är trots allt inte det jag vill göra och jag är missnöjd med mitt jobbet… Jag har sedan LÄNGE velat starta något men det har aldrig blivit. Så bloggen blir som en Terapi för mig för att hålla mig Fokuserad på det jag egentligen vill göra och inte följa det frekventa kontorsjobbet där man stämplar in 8.30 och går hem 18.00…
  Det är mitt första mål!
  Sen om min blogg får några läsare är det inget fel på, och om jag lyckas förmedla samma känsla som jag fick efter din bloggande blir det bara bonus ;D

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2012 @ 14:55:07

   Du har ett perfekt utgångsläge att skapa något för framtiden. Du har en bra grund, bra inkomst och god motivation, vilket gör att du kan lyckas utan riskera allt för mycket.

   Jag är väldigt glad att kunna motivera dig! Jag började spara för att jag blev inspirerad av andra bloggare och jag började blogga för att föra dagbok för min egen skull och för att uttala de där tankarna man inte riktigt tänker färdigt om man inte säger det till någon annan eller skriver ner det.

   Har du redan funderat länge på att starta ett företag är mitt råd att du startar företaget NU (aktiebolag). Du behöver inte ens veta vad du ska pyssla med. När det är klart kommer idéerna att strömma till, jag lovar.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: