Min sambos sparmål

Akelius Spar

När min sambo märkte att jag är sparsam och vill bli rik så frågade hon misstroget vad mitt mål var (många människor har inga mål och fortsätter därför för alltid att vara ”snåla”). Jag kunde dock direkt berätta om mina mål och min dröm om ekonomiskt oberoende.

Hon är numera helt inne på att spara, investera och sånt, men hon har ännu inte formulerat något mål! Det blir givetvis inte lika bra resultat om man inte har några mål med sitt sparande eller investerande, så jag försöker råda bot på det. Detta inlägg skriver jag för att reda ut mina egna tankar kring detta.

Om hon trivs med sin nya arbetsplats och jobbar kvar inom liknande tjänster resten av sitt arbetsliv kommer hon att ha råd att göra i princip vad hon vill av normala utsvävningar. Köpa nya bilar är inga problem, fint boende, utlandssemestrar varje år och inte minst, ett fett pensionskonto som sätter guldkant på tillvaron efter 65.

Det är alltså svårt att spela rikedomskortet till en sån människa. Hennes utstakade väg innehåller allt som normala människor drömmer om.

Men vad den karriären inte kan ge henne är tid! Många finner det fantastiskt utvecklande och skulle inte byta sin karriär mot något, och det är inget fel med det. Men vad gör du om det jobbet försvinner eller om du plötsligt tröttnar? Finns det något undanlagt eller har du någon annan inkomst?

Det som brukar bita på de flesta är frågan om ifall de skulle vilja ha en valmöjlighet att gå i pension vid 60 istället för vid 67. De flesta kan sätta sig in i situationen att de någon gång kan tänka sig att göra något annat än att arbeta. Att göra det när man är 70 och inte orkar resa längre låter väl inte så kul.

Så, vad skulle då hennes mål kunna vara?

20′ sparade per månad skulle ge 240′ om året. Vid en tillväxt på 5%, återinvesterade, skulle det på fem år bli 1 326 000, med en årlig avkastning på 66 000, alltså drygt en och en halv nettomånadslön för henne.

1,5 nettomånadslön i avkastning efter fem år kanske ni tycker är löjligt, men tänk då som så att hon efter fem år på jobbet skulle få 6 veckors extra semester varje år, det hade väl varit ganska bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: