Fler skäl att spara

Frossle.com

Det här inlägget handlar om att övertyga i sparandets konst.  Jag presenterar två starka anledningar till att spara. Det gäller nämligen att hitta rätt motivation om man ska klara av att spara långsiktigt, och människor blir motiverade av väldigt olika saker. I exemplena handlar det om hur jag ska övertyga min flickvän om sparandets förtjänster.

1. Skapa din egen semesterkassa – Alltså inte en reskassa eller så, utan skapa en ”fond” för att ta tjänstledigt och betala med avkastningen på ditt sparkapital. Om företaget inte går med på det kan du istället se det som att du fyller på fonden med lediga veckor, månader och år som du kan ta mellan anställningar eller för att förlänga din pension.

Okej, säg att passiv inkomst, ledighet eller tidig pension inte lockar. Då kan vi istället ta ett exempel med drömhuset, ett mål som de flesta människor kan relatera till.

Två personer har sparat duktigt, 750 000 var och kan köpa sitt drömhus för 6 miljoner, utan att behöva låna mer än till bottenlån (75% av köpesumman). Lånet ligger på 2 250 000 per person, vilket till dagens ränta (4,5%) blir 5 900 kronor i månaden efter ränteavdraget.

Det svåra här är givetvis att övertyga henne om att inte köpa på en gång. En vanlig uppfattning är ju att bostadspriser alltid går upp och att det därför är bättre att köpa på en gång, istället för att försöka spara ihop till något som bara kommer att öka mer i pris än man sparar. I detta fall måste huset öka i värde med mer än 70 000 om det ska stämma, vilket det har gjort de senaste 10 åren, men definitivt inte kommer att göra de nästkommande tio åren.

I exemplet med min sambo skulle det ta 8 år att spara ihop hela resterande beloppet (2 250 000) till drömhuset.

En liten mellanväg vi försöker oss på är att köpa en sommarstuga, som vi ska hyra ut. På så sätt kan vi vara med på eventuell värdeökning samtidigt som det inte kostar oss några pengar. Om vårt drömboende har stigit efter fem år är det sannolikt att också sommarstugan har gjort det.

2. Betala mindre för ditt drömboende – Ränta på ränta effekten är ganska fantastisk när det gäller sparpengar, men det är på samma sätt ganska tråkigt att betala ränta till banken om man kan undvika. Om man först sparar ihop till sitt drömboende behöver det inte alls bli dyrt. Räkna på hur stor del av dina fasta kostnader som är räntor så ser du själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: