Styrelsen i bostadsrättsföreningen

Webbhotell City Network

Jag har blivit kontaktad av valberedningen för att ställa upp som styrelseledamot i bostadsrättsföreningen. Jag sa först helt nej men efter samtal med sambon blev jag ändå lite intresserad.

Antalet möten ligger på drygt ett i månaden. Ersättningen är för lägsta ledamoten ca 4 600 om året plus mötesarvode på ca 500 per gång.

Det kanske skulle vara väldigt nyttigt för mig att sitta i en styrelse. Det är inte helt otroligt att nästa företagssatsning blir med lite fler involverade, vilket i så fall skulle leda till att vi behöver ha styrelsemöten. Eftersom det inte finns någon annan i den konstellationen som har erfarenhet lutar det åt att jag får styra upp det formella och kanske ta ordförandeklubban.

Hur som helst, byta tid mot lite pengar – nej tack. Men få kunskap och kontakter tillsammans med lite cash – ja tack.

Ska jag tacka ja eller är min tid redan för dyrbar?

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Jonas
  Feb 22, 2012 @ 09:34:32

  Go for it!! En bra erfarenhet som du säger.

  Svara

 2. Auri Sacra Fames
  Feb 22, 2012 @ 10:03:14

  Erfarenhet tar du med dig hela livet och blir det för jobbigt så får du sätta valberedningen i arbete igen efter din period.

  Tänkte precis likadant och har precis gått med i vår Bygdegårds Valberedning, mindre möten än om jag är med i styrelsen men jag ska sitta med på ett par. Tror dock inte att jag får någon ersättning för det =)

  Svara

 3. max
  Feb 22, 2012 @ 10:20:16

  Har föreningen en bra ekonomi?
  Jag var med i en nybildad bostadsrättsförening
  och det var inte populärt att behöva föreslå avgiftshöjningar
  och indragna bekvämligheter varje år…

  Svara

 4. Mårten
  Feb 22, 2012 @ 10:21:49

  Tror även jag att erfarenhet av styrelsearbete, oavsett på vilken nivå, är bra att ha med sig i framtiden.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Feb 22, 2012 @ 11:12:41

  Tack för peppet allihop!
  Då gör jag det på er inrådan. Om det inte är för sent. Ska mejla nu.

  Föreningen har hyfsad ekonomi men har höjt rejält de två senaste åren, så det är väl inte helt populärt om det skulle ske snart igen.

  Svara

 6. Lundaluppen
  Feb 22, 2012 @ 13:43:53

  Jag har gjort det mesta inom BRF och skulle aldrig göra om det. Men visst, jag lärde mig nog en del – om människor.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 22, 2012 @ 13:49:13

   Oj, det lät oroväckande!
   Jag kan förstå att saker kan bli otrevliga, men skulle vilja veta mer förstås.
   Gästinlägg på min blogg med massor av länkar till din, vad sägs?

   Svara

 7. Micke
  Feb 22, 2012 @ 20:03:23

  Själv ser jag det som en självklarthet att fösöka ha så mycket inflytande som möjligt över mina investeringar, därför är jag med i styrelsen i vår samfällighet. Ser det som ett sätt att se efter mina intressen.

  Svara

 8. Legendarisk
  Feb 22, 2012 @ 21:38:03

  Jag har planer på att försöka komma med i styrelsen för föreningen där jag köper lägenhet. Och gör det i så fall just för erfarenheten som du är inne på. Som sagt i värsta fall kan du ju bara avgå efter en period 🙂

  Svara

 9. Matte
  Feb 22, 2012 @ 21:54:02

  Om du känner att du har tid och ork: kör på!

  Det är positivt både för att man får insyn i föreningens verksamhet och att man får chans att påverka. Sedan är det klart att det är slitsamt och tidskrävande emellanåt samt att man sällan blir adekvat ersatt för den tid man faktiskt lägger ned. Å andra sidan kan du ju alltid avböja omval om du inte känner att det är värt det, men då är du iallafall några erfarenheter rikare.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 23, 2012 @ 11:48:43

   Jag ska försöka använda mig av tekniker för att bara ta på mig såna jobb som är klart avgränsade och överkomliga, och även påverka så att vi inte gör onödigt jobb. Jag kommer inte att slita ut mig på detta.

   Svara

 10. Sten
  Feb 23, 2012 @ 11:23:38

  Det är väsentligt mer belönande – på alla fronter – att äga sin egen fastighet.
  På samma sätt som du vill jobba åt dig själv och sluta jobba åt andra så förvånar det mig att du överväger att gärna sätta dig i en sådan situation som du säger dig vilja ta dig ur.

  Du kanske kan förklara den bakomliggande logiken för mig? Eller du kanske bara är smickrad för att du har fått frågan?

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 23, 2012 @ 11:46:35

   Jag är inte mer än marginellt smickrad för att ha fått frågan. Jag tror dock att jag kan lära mig en del och jag gillar att ha lite mer insyn i hur det fungerar i en bostadsrättsförening.

   Vad gäller att äga sin fastighet så är jag inte sugen på att äga hus just nu. Det verkar som att ett hus alltid är ägarens största projekt, och just nu har både jag och sambon tillräckligt med projekt.

   En lägenhet kräver väldigt lite underhåll och händer det något när man är borta finns det massor med grannar som larmar och fixar.

   Det kanske verkar motsägelsefullt men en lägenhet innebär faktiskt frihet för mig.

   Svara

 11. Sten
  Feb 23, 2012 @ 14:55:02

  Och vad ska du göra med den eventuella kunskapen du förvärvar i en BR-styrelse? Räknar du kallt med att du kan tjäna pengar på denna kunskap senare?
  Du har ju ändå siktet inställt på eget hus så småningom, och då kan du endast med svårighet få ekonomiskt utbyte av denna BR-styrelsekunskap.

  En BR-styrelse är långt, långt ifrån ett ABs styrelse, så här har du inte mycket att hämta om du funderade i de banorna.

  ”just nu har både jag och sambon tillräckligt med projekt. ” Ja, det sammanfattar väl läget, varför addera ytterligare ett projekt som endast ger en marginell nytta och på längre sikt inte adderar något alls till framtida intjäning. Ett dåligt business case helt enkelt

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 23, 2012 @ 15:14:59

   Sten, du kanske har rätt och i så fall kommer jag att ångra det och avgå om ett år.

   Men nu är beslutet taget och jag hoppas att jag ska få lite erfarenhet, vad det nu må bestå i.

   En AB-styrelse är säkert väldigt olik en BR-styrelse, men i det nya AB som finns i planerna kommer det att saknas formell kompetens för styrelsearbete så allt är välkommet.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: