Andra aktiebolaget bildat

Senap webbyrå

När jag fick ett organisationsnummer för det första aktiebolaget via Hitta.se så kunde jag via den sajten göra en skatte- och avgiftsanmälan till Skatteverket, vilken blev klar efter någon vecka.

Nu är det alltså dags för det andra aktiebolaget, vilket ska ersätta min enskilda firma. Jag har ett organisationsnummer och jag är väldigt nöjd med att jag fick igenom mitt förstaval av namn.

Nu ska jag se till att få igång bankkontot för detta bolag och sedan ändra allt som behöver ändras:

 • Skapa bokföring för nya bolaget
 • Köpa lagret av gamla företaget
 • Ändra företagsinfo på hemsida och webbshopp
 • Ändra fakturamallen
 • Ändra kontoinfo på nätbetalningsföretagen

Sedan är det bara att sätta igång och sälja! I och med att det är ett AB finns det framtidsutsikter att ta ut utdelning. Om jag nu vill nå mitt mål på en mille innan 40, och andra investeringar skulle backa, så skulle det vara fint att kunna plocka ut en del härifrån.

En vinst i detta företag på minst 50 papp ska inte vara omöjligt. Jag har ju satt försäljningsmålet till 350 000, så vinstmålet borde kanske ligga på gränsen till utdelning enligt förenklingsregeln, vilket är 143 275 för 2012. Men det beror ju på om jag vill investera eller skapa vinst.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Auri Sacra Fames
  Feb 25, 2012 @ 09:50:00

  Hej!
  Ska du använda ett av dina aktiebolag som moderbolag? Så att du äger moderbolaget som i sin tur äger de andra bolaget? Finns vissa fördelar att ha ett moderbolag. Säg t.ex. att du vill använda pengarna i ett bolag till att starta ett nytt bolag. Då kan du föra över pengarna till modern och investera utan att skatta på pengarna emellan (skatten kommer inte förrän du börjar dela ut). Som läsare känns det som att du kommer starta fler aktiebolag i framåt och då skulle det nog vara ett smart upplägg. Kan även vara skattetekniskt fördelaktigt när det gäller utdelningar gentemot direkt ägande…

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 27, 2012 @ 11:24:58

   Hej Auri!
   Nej, det tänkte jag inte, jag var inte medveten om fördelarna med upplägget. Tack så mycket för tipset!
   Jag hoppas att det är lätt att föra över ägandet om jag skulle vilja göra det i framtiden, för det är ju som du säger, att det säkert kan bli fler företag.

   Svara

 2. Lundaluppen
  Feb 26, 2012 @ 00:46:20

  Det finns en enda fördel med att ha en oäkta koncern (äga parallella bolag): man kan dela ut från varje bolag enligt schablonregeln och kan alltså få högre utdelningar.

  De allra flesta gör dock som Auri ovan nämner och äger alla sina verksamheter inom en äkta koncern med ett moderbolag, koncernbidrag är mycket praktiskt i uppbyggnadsskeden. Jag har ingen egen erfarenhet, men eventuellt kan man dela ut dotterbolag i efterhand om man vill ha utdelningseffekten ovan. En sådan utdelning är såklart skattepliktig, men jag är osäker på hur värderingen sker.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 27, 2012 @ 11:27:39

   Hej Lundaluppen!

   Jo, jag tänkte så först, men det visade sig att de just har gjort det omöjligt att ta utdelning från mer än ett företag enligt förenklingsregeln.

   Jag är mycket tacksam för dessa tips och mottar gärna fler inom samma område!

   Svara

 3. Utdelningar
  Feb 27, 2012 @ 01:06:44

  Gillar din blogg!

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 27, 2012 @ 11:31:40

   Tack Utdelningar!

   Jag gillar din också och skulle vilja framföra två önskemål;
   Skriv en ”Om bloggen”-sida, där du presenterar dig och dina mål, eller annan bakgrundsinfo som kan vara trevlig.
   Lägg till ”Arkiv” så att man kan gå direkt till första inlägget eller se hur många inlägg som skrevs förra månaden.

   Jag lägger till din blogg i min länklista till höger.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: