Exponentiella drömmar

Gratisbio - Gratis shopping [Reward]

När jag skapade mina diagram för målet, en miljon före 40, så gjorde jag en kurva som startade på en spartakt av 13 200 kronor i månaden, men lade också till en multiplikator för ökning varje månad. Den ökningstakten är 11% på årsbasis, och helt bestämd av vilken utveckling jag behövde för att nå en miljon vid 40.

När jag började ligga markant över den kurvan skapade jag även en kurva där ökningstakten var anpassad efter verkligheten, så att det senaste förmögenhetstalet alltid låg väldigt nära den anpassade kurvan. Av någon anledning satte jag grundsparandet högre för den exponentiella kurvan, men på nästa månadsrapport kommer ni att kunna se att kurvan ändrats markant, då jag har satt startvärdet till det samma som för ursprungskurvan, 13 200, och istället blivit tvungen att öka tillväxttakten.

Om man drar ut kurvan lite med den ökningstakt som har gällt hittills så blir det både inspirerande och kanske skrämmande. Ökningstakten av tillväxten är på årsbasis 48%, alltså 20 000 i sparande denna månad ska vara nästan 30 000 i sparande om  ett år. Denna månad är den tänkta tillväxttakten nästan 34 000, alltså mycket mer än min nettolön.

När man tittar på det så känns det inte så troligt att det kan fortsätta, å andra sidan är jag två och ett halvt år in i modellen så det har lite bärighet.

Om man alltså drömmer vidare och kollar när de magiska 6 miljonerna nås så är det ungefär november 2016. Senaste månadstillskottet skulle då vara 206 000. Rimligt?

Nåja, jag rullar på med modellen och anpassar kurvan varje månad. Troligen kommer den att peka mindre brant uppåt snart, men att drömma är gratis.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tobias
  Feb 28, 2012 @ 09:11:24

  Vad ät det som är magiskt med just 6miljoner?

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 28, 2012 @ 10:51:14

   Ja förlåt, det är ett mål jag satte för att jag då i teorin skulle kunna leva gott på kapitalet, beräknat på 5% avkastning, vilket ger 300 000 om året.

   Men det talet skulle givetvis kunna vara något annat och det kan ändras, men det har varit med mig ett tag så för mig har det lite magi.

   Svara

 2. Kal
  Feb 28, 2012 @ 15:07:12

  Kul med 6 miljoner Jobb och Firma for det ar samma magiska siffra som jag har. Var 4-5 ar sedan nu som jag insag att det faktiskt ar realistiskt att bli ekonomiskt oberoende. Levde tidigare i tron att detta kravde att man var fotbollsproffs, artist eller lyckades starta ett storre foretag. Har raknat framlanges och baklanges pa detta hur manga ganger som helst de senaste aren och 6 miljoner ar vad landar pa. Ser dessa 6 miljoner pa en kapitalforsakring med 5% utdelning och 1% skatt pa totala kapitalet. Ger 300.000SEK utdelning minus 60.000SEK skatt vilket blir 20.000SEK i manaden efter skatt. Racker gott. Sen far vi se om man fortsatter jobba i alla fall. Kanslan av att inte behova kommer vara oslagbar!

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 28, 2012 @ 15:20:59

   Kal, vilket sammanträffande!

   Ja, tänk vilken utväxling man får på sitt lönearbete om man bara har det som extrainkomst. Man kan välja att hålla sig under 18 600 och inte skatta något, eller bara välja att jobba med bättre betalt säsongsarbete eller på obekväma tider.

   Man ska ju tänka på at man drar in dåligt med pensionspengar om man håller på så, men å andra sidan har du ju förmögenheten kvar att leva upp när den tiden kommer, om inte inflationen har urholkat den för mycket.

   Nu kanske jag blev negativ, men det är nog bra att förstå varför en del rika ändå fortsätter att streta. En liten förmögenhet är faktisk ganska sårbar.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: