Skakande lärdomar

Mega Win Sweden

Vi har pratat så mycket om företagsstart, skatter och bokföring på jobbet och det ger mig nu stor glädje att två av mina kollegor var för sig äntligen har bestämt sig för att starta AB. De hade nog tänkt sig enskild firma från början men har efter att ha övervägt mina råd bestämt sig för AB istället.

Nu kommer den lite skrämmande biten. De måste båda två ta lån för att få ihop till aktiekapitalet. Okej, jag vet att inte alla har 50 lapp på kontot, men hallå, välbetalda ingenjörer varav den ene till och med bor i hyresrätt borde väl för bövelen kunna skaka fram en femta, särskilt som de har funderat på det ett tag!

Jag valde att inte säga något om det utan berömde dem istället för det kloka beslutet.

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Viktor
  Mar 05, 2012 @ 09:23:53

  Hej!

  Jag tycker om din blogg och skulle gärna vilja följa den via RSS i min mobil, men tyvärr förstår jag inte riktigt hur det går till att lägga till bloggen i RSS-flödet (hittar den inte heller via google reader)

  Har du några tips på hur man gör?

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 05, 2012 @ 11:30:52

   Jag använder Google Reader, både på datorn och i mobilen. När jag lägger till en blogg klickar jag helt enkelt på ”Prenumerera” (i Reader) och kopierar in domänadressen. Då hittar Reader själv Rss-flödet, om det finns ett sådant.

   Lycka till!

   Svara

 2. Sten
  Mar 05, 2012 @ 14:21:34

  Stackars ingenjörer, de kommer antagligen att hantera det blivande aktiebolagets pengar som de hanterar sina egna. Nåväl, det blir kanske ett uppvaknande men du kanske får höra ett och annat ord om vilken dålig idé det här var!

  En stor del av företagandet är att vara extremt om sig och kring sig vad gäller utgifter, mycket av den låt-gå-attityd som många privatpersoner har fungerar helt enkelt inte.
  När ska ett företag ”unna sig” något om jag får fråga? För det har ju ”jobbat så hårt och mycket”

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 05, 2012 @ 14:40:47

   Eller också lär de sig på vägen, får bättre kontroll på sin egen ekonomi och fina inkomster från företaget, tillsammans med den härliga känsla man kan få av att driva eget.

   Jag vet inte om jag förstår frågan, men det handlar definitivt inte om att spara i all evighet, inte heller i ett företag. När företaget ska leva vidare är det väl inte så försvarbart att suga ut tillgångarna, men om man är ensam i det är det väl bara att luta sig tillbaka när man känner för det, fortsätta att plocka de lättåtkomliga frukterna och sluta fokusera på tillväxt. Då kan man verkligen unna sig.

   Svara

 3. Sten
  Mar 05, 2012 @ 17:24:04

  Det var en retorisk fråga…

  Svara

 4. Legendarisk
  Mar 05, 2012 @ 18:07:43

  Kan man med andra ord säga att du också är ingenjör? 🙂 vet att du inte velat prata om detta men läser man mellan raderna så.

  Skulle vara roligt att lära känna dig bättre jobbochfirma 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 06, 2012 @ 09:23:01

   Det stämmer, jag är ingenjör.

   Jag säger detsamma! Ni vet ju i ganska fin detalj det mesta om mitt ekonomiska liv, så det känns konstigt att ni inte vet resten. Men det skulle inte funka, då skulle jag inte kunna lämna ut så mycket som jag gör.

   Svara

 5. Legendarisk
  Mar 06, 2012 @ 22:25:23

  Intressant, med andra ord delar vi samma yrke snart ;)! Haha vi har väldigt mycket gemensamt du och jag :).

  Förstår att du vill vara anonym för det är ju otroligt roligt att du kan ge ut så mycket som du gör på bloggen.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 08, 2012 @ 17:39:38

   Som du vet, eller snart kommer att upptäcka, är ingenjörsyrket otroligt brett.

   Att vara öppen med ekonomiska detaljer såg jag som en förutsättning för att hålla intresset uppe, både för läsare och mig själv. Jag har inte tillräckligt att komma med när det gäller generella råd om investeringar och sparande.

   Svara

 6. MsLiljegren
  Mar 07, 2012 @ 00:37:27

  Hahha kan inget annat göra än att hålla med dig! Som blivande civilekonom så hoppas jag för deras egen skull att det är in i helsike bra idé. 😛

  Förstå gången jag är inne på din blogg! Sköna inlägg!

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 08, 2012 @ 17:36:02

   Tack MsLiljegren!
   Ja, det är nog ingen fara med deras företag. Däremot måste de nog ändra inställning en hel det om de skulle vilja bli ekonomiskt oberoende.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: