Ekonomiprat hemma

Min sambo gjorde en egen sammanställning av privatekonomin när jag visade henne min. När jag igår frågade henne om hon hade uppdaterat den detta månadsskifte blev vi sittande vid datorn i 45 minuter och pratade ekonomi och uppföljning.

Ganska kul att göra det med sin partner utifrån ett positivt perspektiv istället för att vara tvungen att ta tag i det när pengarna är slut.

Vi gjorde en budget för henne också. Den var ganska generös eftersom hon inte är någon supersparare och eftersom det är min absoluta övertygelse att en budget måste vara lite luftig så att den inte blir orealistisk. Om man märker att man inte har någon möjlighet att hålla budgeten är det lätt att man struntar i det helt och hållet.

Med dessa förutsättningar budgeterar hon från och med nu 26 000 i sparande eller 65% av inkomsten!

Med drygt 300 tuss per år i rent sparande spelar hon givetvis i en klass för sig själv, men hon har tjänat ännu mer tidigare och lätt spenderat det mesta, så det är ingen självklarhet att kunna spara även om man har en hög lön.

Jag vet att jag har hjälpt henne mycket i detta, dels genom allmänt fokus på ekonomi och dels genom hur jag arrangerat mitt boende.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. olin
  Mar 19, 2012 @ 09:26:54

  Det är grymt viktigt att prata med varandra om pengar, min fru och jag har en med generellt mått mycket välordnad ekonomi med goda inkomster och bra koll på utgifterna. Vår spar kvot har gått upp och ner under de senaste åren pga inkomstnivåer (föräldraledighet mm) över tid och olika utgifer beroende på arbets och boende situation (tex dubbelt boende under en period). Dock har vårt sparande aldrig varit under 30% av inkomsten.
  Ändå visade det sig när vi hade en disussion i går kväll att min fru kände sig osäker på om hon skulle klara sig om hon blev ”ensam” nu eller som pensionär.

  Vi behöver nog sätta oss vid datorn i 45 minuter:-)

  Hälsa sambon föresten att jag är imponerad av sparande nivån alldeles oavsätt att hon verkar ha en hög lön!! 26000/0,65 = 40000 efter skatt!!

  Svara

 2. jobbochfirma
  Mar 19, 2012 @ 10:33:05

  Bra jobbat olin!

  Tack, jag ska hälsa henne det!

  Svara

 3. Johan Hermansson
  Apr 05, 2012 @ 23:53:44

  Att sprida ett sunt ekonomiskt tänk och dessutom lyckas påverka sin partners ekonomiska beteende och förhållningssätt är något mycket positivt och alldeles för ovanligt skulle jag vilja påstå. Det ska du vara stolt över dig själv för att ha gjort och hon över dig! 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: