Familjeförsörjare

Kom just på att jag och mina två närmaste vänner alla har en kvinna som tjänar mer än vad vi män gör.

I de andra två paren är skillnaden inte lika stor som i mitt förhållande men ändå betydlig.

Ett av paren har konstant ont om pengar och det är bra att hon nu gått tillbaka till jobbet efter mammaledighet och deltid, så att de får det lite bättre ställt. I det andra paret jobbar de på bra bägge två men är inte välbetalda och har tre barn och gigantiska (helt normala) huslån.

Jag och min sambo har ungefär lika stor nettoförmögenhet, men min ligger investerad och bunden i lite olika saker medan hennes finns på konton. Hon tjänar dock mycket mycket mer än mig.

Ja, jag tänker mycket på vad det innebär, hur det påverkar vårt förhållande och så. Helt klart är vi moderna och jämställda men jag får en känsla av att kvinnor som tjänar mer än sina män nu för tiden känner ett motstånd att också bidra mer ekonomiskt till familjeekonomin, men det är säkert väldigt individuellt.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Per
  Mar 23, 2012 @ 10:15:58

  Som vi kanske berört tidigare är det kvinnor som ”håller igång mycket av ekonomin”. Det finns siffror på att kvinnor står för över 70% (om jag minns rätt) av alla konsumentköp i industrialiserade länder. De påverkar över 90% av alla beslut.
  En kul detalj kommer från en undersökning i Danmark angående köp av verktygslådor. Vem köper dom? Män naturligtvis. Nej! Kvinnor till 65%. Varför? I förhoppning om att mannen ska ”sätta igång med den där renoveringen `vi` pratat om så länge”.
  Generaliserar man, kan man säga att män funderar, kvinnor handlar (på alla sätt). Fundera på vad det här resulterar i när kvinnor tjänar bra med pengar. Förutom en större frihet och givmildhet. Kvinnor köper också mycket till andra än sig själva. Det är bra för ”marknaden”, om inte annat.
  Till det kan man säga att kvinnor som är kompetenta och verkligen är villiga att stå ut, kan bli mycket framgångsrika i många branscher. Just för att det i regel saknas kvinnor. Jag jobbar med många av dem, och de håller med om att det finns alla möjligheter.
  Hur påverkar olika löner ett förhållande (den känslomässiga, i grunden)? Det beror väl mycket på ens egen självkänsla och självförtroende. Och vad är det för människor vi pratar om? Är det bara lön och övriga pengar man bidrar med i förhållandet ser man det hela för snävt, tycker jag. Som alla vet kan man bidra med så mycket mer. Men naturligtvis är det lätt att överskatta vad man bidrar med. Enligt kvinnor är vi män bra på det. Typ ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” av John Gray.
  Ha det bra

  Svara

 2. jobbochfirma
  Mar 23, 2012 @ 10:49:28

  Tack för din kommentar Per!

  Jo, man är nog lite gammaldags och osäker i sig själv om man inte klarar att leva med en kvinna som tjänar mer än en själv.

  Men utvecklingen kräver också att kvinnorna då klarar att vara huvudförsörjare utan att få något maktrus och använda inkomsten som ett slagträ. I jämställdhetskampen gäller det ju att vi strävar mot ett nytt, jämlikt samhälle, inte bara byter roller. Jag vill tillägga att jag inte sett såna tendenser hos någon mig närstående.

  Svara

 3. Karriärmorsa
  Mar 23, 2012 @ 13:21:17

  Jag tjänar mer än min man.
  Dock så har vi sedan barnen kom, alltid lagt ihop våra inkomster. Betalat räkningar, lagt undan till sparande och investeringar och sen delat på det som blivit över. Vilket i sig gör att jag bidrar mer till vår inkomst.
  Jag tycker att vi försöker bidra i förhållande till det vi kan gällande tex hämta/lämna i skolan, vara med på barnens aktiviteter och sköta hus och hem. Och då även med pengar.
  Familjen är det viktigaste och ibland får våra arbetsgivare stå tillbaka när vi försöker få ihopa livspusslet. Det har gått bra såhär långt men visst stressar vi båda en del för att få det att gå ihopa!
  //KM

  Svara

 4. Alex
  Mar 24, 2012 @ 01:08:42

  När det pratas om inkomster pratas det oerhört gärna om nivåer som den ena eller den andra bidrar med. Och när det gäller att hämta/lämna eller annan logistik är det också oerhört noggrant redogjort för vem som gör vad.

  Men när det kommer till vem som la ut placeringsstrategin och också exekverade den är det oerhört tyst. Varför då undrar jag som utomstående?

  En väl genomtänkt och utförd placeringsstrategi kan ekonomiskt lätt övertrumfa vilken som helst skillnad i inkomst när åren rullar förbi. Skillnaden i avkastning innebär också att tjänster kan enkelt köpas som städning, hämtning, tvättning, barnpassning, krattning, ja välv själva! Fast då är det ju inte jämställt antar jag, eftersom det är väl timme för timme som räknas?

  Fast hur var det nu med inkomsten, fördelningen av föräldrapenningen, fördelningen av pensionsrätter, omfördelning av pensionspengar vid föräldraledighet? Det var visst bara om pengar? Ja, men det var väl inte (lika) viktigt så länge som fördelningen av timmar gäller…

  Bättre att vara PK än att se om sitt hus och sin familj.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: