Vaddå pensionsålder?

Jävligt fånigt att bli upprörd över en höjd pensionsålder. Det är väl ingen mänsklig rättighet att få vila sig efter en viss ålder, eller? ‘

Folk börjar ju jobba vid olika ålder också. Jag började jobba på riktigt först vid 28. Säg att normen var 25, då jag i så fall skulle jobba till tre år äldre redan där. Det kanske skulle krävas att folk började jobba före en viss ålder…

Nej, att man höjer åldern för när arbetsgivaren inte längre måste ha en kvar är helt naturligt när befolkningen lever längre. Förresten har vi ju ändå kvar rätten att börja plocka ut våra slantar redan vid 63. För IPS får du börja ta ut redan vid 55.

Folk har lätt för att klaga på grekerna, men har de själva fattat hur upplägget måste vara för att ha en långsiktigt fungerande pensionspolitik, även när nationalekonomi och befolkningsstrukturer ändras?

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans
  Apr 03, 2012 @ 12:41:58

  Om man vill vara ”garanterad” en viss pensionsåler så vill det till att man sparat själv. Själv siktar jag på deltid vid 55år och att sen jobba så länge jag orkar/vill/kan.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 03, 2012 @ 12:52:54

   Låter bra Hans!

   Jag vill ”varna” för en sak bara. Jag har flera gånger sett hur folk gör sig redo för att gå ner i tid, men när de ser hur mycket det kostar, hur mycket extra de kan tjäna eller få i pension så ändrar de sig.

   Vad är tillräckligt? Det är en mycket svår fråga som man verkligen ska ha ett svar på innan man kommer nära målet.

   Svara

 2. olin
  Apr 04, 2012 @ 07:50:35

  Håller själv på med att spara till ‘tidig pension’ som på mitt sätt och se det innebär att jag inte behöver jobba för att betala räkningarna men inte nödvändigtvis att jag slutar arbeta totalt. Är idag 35 år och med nuvarande spartakt borde både jag och min fru kunna gå i pension inom 10 år. Dock beroende på hur hög sparandel jag räknar med samt vilken reel avkatning jag räknar med så skiljer det flera år hit eller dit kring när vi har ett tillräckligt kapital vilket vi har beräknat till 6 MSEK i dagens penning värde. Samma skulle kunna sägas för den almänna pensionen att beroende på hur mycket pengar du sätter in och hur mycket avkastningen är på denna borde tillfället då du kan gå i pension variera kraftigt. Precis som du säger också så är det ju även så att vissa börjar jobba direkt efter skolan och tjänar pengar från 18års åldern medan andra inte börjar förrän de är nästa 30 är det då rimligt med samma pensionsålder??

  Svara

 3. Rickard
  Apr 04, 2012 @ 15:10:30

  ”Precis som du säger också så är det ju även så att vissa börjar jobba direkt efter skolan och tjänar pengar från 18års åldern medan andra inte börjar förrän de är nästa 30 är det då rimligt med samma pensionsålder??”

  Ja. Att söka arbete 8 timmar om dagen / studera på heltid är ungefär lika betungande som att förvärvsarbeta…

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 04, 2012 @ 16:12:05

   Rickard: Det resonemanget utgår ifrån att man har någon slags rätt till pension bara för att man har gjort, eller försökt göra, något.

   Mitt resonemang handlar mer om att systemet måste vara hållbart. Att man jobbar ihop till sin egen pension och börjar ta ut den när man tycker att man har tillräckligt för att leva på innan man tänker dö.

   …typ som vårt system nu fungerar.

   Det är säkert jättejobbigt att söka jobb 8 timmar om dan, men ska verkligen våra barn behöva skjuta till det som fattas för att de som varit arbetslösa ska få lika bra pension som de som jobbat?

   Svara

 4. Micke
  Apr 04, 2012 @ 18:23:22

  Det stora problemet är som jag ser det att man idag betalar in till ett system där jag på pappret har rätt till en viss pension, men pengarna går till dagens pensionärer. Mycket kan (och kommer) hända under de ca 40 år som jag har kvar till förväntad pension. Frågan är om jag kan lita på att jag får tillbaka mina pengar? Personligen hade jag hellre fått ut hela min lön nu istället och själv fått bedda inför min egen pension. Jag ser dagens pensionssystem som en idiotförklaring av svenska folket där vi alla behöver en god man för att veta vårt eget bästa. Men det är bara min syn på det hela 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 07, 2012 @ 21:52:13

   Det är därför systemet var tvunget att ändras, så att vi betalar till oss själva inte till de som är pensionärer nu och lovats guld och gröna skogar.

   Det nuvarande systemet är till för att vi ska finansiera vad vi verkligen kommer att kosta i framtiden.

   Svara

 5. rickard
  Apr 05, 2012 @ 21:42:42

  Svar till jobbochfirma: det där är ju en lite annan diskussion än den första. När man ska gå i pension och hur mycket man ska få… jag tycker gott att en person som aktivt sökt jobb i hela sitt liv utan att få något kan förtjäna att bli försörjd utan krav på motprestation livet ut från det att den fyller 67. Tycker inte du att den personen har rätt till pension? Om inte, vad tycker du att den ska göra för att ha rätt till pengar? Sen att den inte ska ha lika mycket som en som arbetat och att den inte ska ha valet att ta pensiln vid 60. Det är en annan femma. Men pension har personen ifråga rätt till!

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 07, 2012 @ 21:47:39

   Ja, detta handlar lite mer om socialt ansvar, inte om vad man har rätt till utifrån hur man har jobbat.

   Jag tycker att man har rätt till grundtrygghet även om man inte fått något jobb, men jag tycker inte att man har rätt till en lika hög pension som de som jobbat ihop till den.

   Svara

  • olin
   Apr 11, 2012 @ 11:27:28

   Lite sent att komma in i den här diskussionen igen men alla har i dagens system rätt till pension, detta är dock den garanti pensioni som motsvara ungefär existensminimum. Detta tycker jag inte vi ska ta ifrån någon oberoende om man har jobbat eller inte, dock utgick jag är ifrån att vi här diskuterade rätten till en pension som en andel av inkomsten som get ‘guldkant på tillvaron’ etc etc. Detta måste vara förbehållet de som jobbat ihop till den och kan därför inte vara knutet till en speciell ålder.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: