En läsarfråga

Om jag vill ta ut lön som anställd betalar de mig 252 SEK/timme. Om jag vill fakturera så ligger det på 390 SEK/timme.
Vad tror du om detta? Vilket kan bli mest fördelaktigt för mig?

Det är ganska enkelt att räkna ut men ändå inte…
Om vi bara tar hänsyn till egenavgifterna så blir det:
390 – 28,97% = 277 kr/h

Detta kan du jämföra med 252 kr/h och ser då att du ”tjänar” 25 kr/h på att fakturera. Dessutom kan det finnas möjligheter för avdrag, t.ex. resor till och från arbetsplatsen (utan grundavdrag).

Vad du dock måste tänka på är huruvida arbetsgivaren betalar någon extra pension (tjänstemannapension) när du får lön. Det kan även finnas försäkringar som du bara får om du har lön. Detta gör det alltså lite mer komplicerat.

Jag säger igen det som blivit mitt mantara: Om du tror att du kommer att göra vinst i företaget ska du ha aktiebolag, i synnerhet om det gäller inkomster vid sidan av ett vanligt jobb.

I ett AB finns möjligheten att ha kvar pengarna i firman och ta ut lågskattad utdelning.


2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Filip
  Apr 04, 2012 @ 11:43:32

  Ja, och så har vi det där med sjukpenning att ta hänsyn till, den som arbetsgivaren står för de första 10 dagarna med 1 (?) karensdag som anställd. Jämfört med kostnaderna dig som egen arbetsgivare (försäkringspremien) och antalet karensdagar (30 ?). Hur är det med VAB?
  Hur är det med A-kassa, tilläggsförsäkring på A-kassa beroende på facktillhörighet.
  Hur är det med semesterlön – som egen fakturera du knappast på din semester utan måste lägga undan pengar i förväg (dvs det som arbetsgivaren gör utan att du ser det)
  Hur är det med antalet arbetade timmar jämfört med antalet fakturerade?
  Och hur är det med uppsägning/LAS/osv? Som egen stipulerar kontraktet med kunden hur länge det gäller men sannolikt inte hur många timmar de kommer att köpa (eller tjänsteutförandet). Som anställd har du garanterad uppsägningstid, som är betald.

  Att räkna är väl inte så svårt, eller rättare sagt, det är bara matematik. Det svåra är att få till förutsättningarna för underlaget att utföra beräkningarna på. Det är ju utfallet av beräkningarna som sedan ligger som beslutsunderlag, eller hur?

  Svara

 2. Hur jag blir rik
  Apr 04, 2012 @ 20:33:00

  Tilläggas bör även att det bara handlar om ett extraarbete. Det blir inte många timmar per år. Uppskattningsvis kanske 50-70 timmar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: