En ekonomisk helomvändning

Jag har antytt att det är något riktigt stort på gång. En nystart av ett företag där jag ska vara en av fyra huvudägare. Vi har kommit ganska långt i planerna, men allt hänger på finansieringen. Troligen måste vi skjuta in, eller gå i borgen för, minst 200 000 var, totalt en miljon.

De pengarna har ju jag på sparkontot, inga problem. Men jag kommer att vara chef för den dagliga verksamheten och jobba med det heltid. Alltså sluta vara anställd på mitt vanliga jobb. Det är då en mycket osäkrare tillvaro och läge att ha lite reserver att leva på om företaget får dåligt kassaflöde eller något oförutsett händer.

Dags alltså att kolla över tillgångarna och bestämma sig för vilka risknivåer som gäller.

 • Ska jag byta bank och belåna lägenheten till 85% av den senaste värderingen?
  • Jag kan öka min belåning med följande: 1650000*0,85-1050000=352 500
  • Det kan ju vara bra att maxa lånen medan jag har en fast anställning
 • Ska jag belåna sommarstugan istället för att betala den kontant?
  • Då går det åt 51 000 istället för 340 000 av mitt kapital
 • Ska jag köpa in mig i mina vänners företag för att hjälpa en av dem med kontanter som han behöver för nya verksamheten?
  • Det kan kosta ca. 100 000
 • Ska jag sälja av alla värdepapper för att minska den risken och se till att jag klarar mig längre utan inkomst?
  • Just nu ett värde av 215 000

Om jag skulle göra allt ovanstående skulle jag på mitt sparkonto ha:

360 000  (saldo just nu)
+352 500 (extra lägenhetslån)
-51 000 (egen insats i stugan)
-100 000 (samgående med bolag)
+215 000 (sålda värdepapper)
= 776 500

Jag skulle alltså ha tre kvarts miljon att satsa i nya firman om jag gjorde allt detta. Men det skulle också innebära högre månadskostnader förstås, i och med de nya lånen. Anledningen till att ändå ta nya lån skulle vara att skapa lite mer buffert nu medan jag ännu är anställd och har lätt att få lån.

Men vad som skulle behövas är kanske en kvarts miljon, vilket kan bli väldigt tufft för ett par av delägarna. I så fall är jag beredd att gå in med ett personligt lån till åtminstone två av dem, med det belopp som fattas.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Apr 09, 2012 @ 09:36:22

  Låter riktigt spännadne detta projekt. Är företaget inom någon bransch du sysslat med tidigare eller blir det något helt nytt för dig?

  Svara

 2. Hans
  Apr 09, 2012 @ 12:53:39

  Personligen hade jag varit försiktig med att belåna huset för att sedan låna dessa pengar vidare till de andra delägarna. Kan ni inte justera ägarandelen i bolaget? Eller möjligen att de lämnar aktier i bolaget som säkerhet. Har de ingen möjlighet att någon annan kan gå i borgen för dem?

  Att låna ut pengar man redan har ser jag inga problem med. Det är just det där med att sätta sig i skuld för någon annan som jag sett gå snett ett antal gånger.

  Nu låter jag lite pessimistisk men det menar jag verkligen inte att göra. Jag hoppas att det går bra för er och att ni kan växa företaget till något stort i framtiden.

  Svara

 3. Lundaluppen
  Apr 09, 2012 @ 15:43:19

  Istället för att låna ut pengar till dina vänner skulle ni kunna

  a) som Hans säger fördela ägandet annorlunda och du skjuta till större andel av beloppet mot större andel av bolaget
  b) skjuta till mindre pengar var, men att du gör ett villkorat aktieägartillskott som ger dig rätt till första utdelningarna motsvarande ditt belopp plus skälig ränta – alternativt att du lånar ut pengarna till bolaget (ger ett lägre eget kapital men enklare förhållande mellan dig och bolaget)

  Jag skulle akta mig noga för att låna ut pengar rakt av till vänner, bättre att hitta en lösning där du tar större del av bolagets resultat.

  Svara

 4. jobbochfirma
  Apr 09, 2012 @ 17:07:43

  Jag förstår er oro. Ta en större andel vill jag inte göra eftersom jag vill att de ska vara lika motiverade som jag. Aktier i pant funkar inte eftersom jag då ändå inte får tillbaka nåt om företaget går under.

  Jag gillar i så fall Lundaluppens b-alternativ bäst. Men jag skulle nog hellre vilja att lånet var helt privat och inte kopplat till resultatet i företaget.

  Hur som helst fixar de nog pengarna utan mig, så ni får som ni vill 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: