2 miljoner i år

Det ser ut som att jag kan nå miljonen redan i år, vilket givetvis skulle vara trevligt. Sambon kommer definitivt att nå sin första miljon i år, utan problem. För henne finns det heller inte något osäkerhetsmoment eftersom hon ännu inte har investerat på något som helst sätt.

Eftersom våra liv går mot att vi blir mer och mer sammanvävda så kan man väl också börja räkna lite på gemensam ekonomi. Sånt blir ju väldigt verkligt om man vill köpa hus ihop.

2 miljoner i nettoförmögenhet är väl en bra början om man ska gå till banken och be om ett lån, inte sant?

Nej, det är absolut inte dags ännu. Själv hoppas jag istället att jag kan få passiva inkomster från sparandet ett bra tag innan jag måste punga ut med det för att betala ett hus. Det är faktiskt lite ledsamt att tänka sig att en så naturlig sak som att köpa ett hus ska göra att alla ens andra drömmar ska grumlas…

Nånting säger mig att vi kommer på en lösning, och vad vi har sagt så är huset ändå ungefär tre år bort i tiden.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Y
  Apr 17, 2012 @ 10:29:51

  Det ökar ju bara exponentiellt, och om 3 år kan ni mycket väl vara dubbelt så förmögna som ni är idag. Speciellt om allt går bra med ditt företag.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 18, 2012 @ 02:24:33

   Ja, man vet ju aldrig men bara rent sparande är ju just nu ungefär en halv miljon, så på tre år blir det nästan en dubbling.

   Dock ska jag ju avveckla mitt jobb och man vet aldrig hur det går med firman, så allt kan hända.

   Svara

 2. Legendarisk
  Apr 17, 2012 @ 21:14:31

  Riktigt bra jobbat! 2 mille i nettoförmögenhet är riktigt bra gjort 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 18, 2012 @ 02:26:14

   Tack Legendaren!
   Men ändå inser man hur lite det är om man sätter det i perspektivet att man vill ha en villa i stockholmsområdet eller att man inte är nöjd med sitt jobb.

   Svara

 3. Hans
  Apr 18, 2012 @ 10:21:15

  Kul! Grattis!

  Angående bolånen så är min erfarenhet att banken i princip skiter i din förmögenhet så länge du inte är en uppenbar kreditrisk. De tittar nästan enbart på hur mycket de kan mjölka dig på andra avgifter och ger dig prutmån efter det. Men du kanske har mer tur med banken än jag 🙂

  Svara

 4. Filip
  Apr 18, 2012 @ 12:26:09

  Håller med Hans. Banken vill ju (och försöker med alla medel se till) att du har bostadslånen på ”evig tid” och alltså betalar ränta ”för alltid” därför att det kommer sammanlagt över 30-40-50-60 år vara mycket, mycket mer än själva lånebeloppet.
  Därför är Banken inte så speciellt intresserade av din förmögenhet nu utan vill ju ha en så stor andel (som möjligt) av ditt framtida kassaflöde.

  Från bankens sida kan de ju bara tacka och ta emot om en kund som har pengarna redo för sitt bostadsköp men istället väljer att låna i banken och därmed ger banken möjlighet att tjäna pengar på denna kund.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Apr 18, 2012 @ 12:52:45

  Tanken var att banken ser att man har kontroll över sin ekonomi och anser att risken är mindre, men de kanske bara ser på inkomst och fast anställning, vad vet jag.

  Jag är en av få som unnar banken att tjäna pengar. Banken kan ju hjälpa mig om jag vill låna för att investera, och den valmöjligheten är jag glad att jag har.

  Svara

 6. XO
  Apr 18, 2012 @ 19:10:58

  Grattis och bra jobbat. När det gäller lån och banken så tänker jag såhär. Om jag går in på banken och ska låna säg 2 miljoner samtidigt som jag har 2 miljoner i likvida medel eller i värdepapper som jag relativt enkelt kan omvandla till likvida medel så borde man ha rätt bra möjligheter att få ner räntan.

  Antingen lånar de ut 2 miljoner till en lägre ränta men fortfarande tjänar på att jag lånar eller så kan de glömma att jag lånar och gå in med egna pengar för eventuell bostadsköp. Skulle bli förvånad om ingen bank skulle nappa och gå med på en attraktiv ränta (ur mitt perspektiv) Jag skulle tro att banken gör hellre en liten förtjänst än ingen när man har en kund med så pass stabil ekonomi.

  Om den årliga avkastning på investeringen på 2 miljoner är högre än vad räntan från banken är så ”tjänar” man på att ta lånet och låta pengarna jobba vidare.

  Vem vet om några år kanske du inte behöver bry dig om banken utan du betalar huset kontant och fortfarande har 2-3 mille investerat 🙂

  Mvh/XO

  Svara

 7. jobbochfirma
  Apr 19, 2012 @ 00:30:51

  Nåja, inga gratulationer ännu, vi är inte där än.

  Jag tycker att din logik håller men jag vet inte hur banken resonerar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: