Ersättning för styrelsearbetet

Jag blev alltså vald till vice ordförande i min bostadsrättsförening. Vi har redan haft vårt första styrelsemöte och det är ett jättekul arbete tycker jag.

Jag visste innan jag tog uppdraget att ersättningen faktiskt är ganska hyfsad. Nu råkade jag hamna som vice ordförande, vilket också ger lite högre ersättning, utan att det i normalfallet innebär något extra jobb.

Vi har en grundersättning plus mötesarvoden, vilket betalas ut som lön (full skatt) en gång i kvartalet. Jag frågade om det gick att ta på företaget men tyvärr.

Sammanlagt kommer detta att bli drygt 23 000 på ett år, vilket jag tycker är riktigt hyfsat faktiskt. Om man inte tar på sig galet mycket så kommer timlönen att vara bättre än mitt vanliga jobb.

Frågade några kollegor om ersättningen i deras föreningar, men det var typ ett par middagar om året. Vår förening är dock ganska stor.

Nu samlar jag erfarenhet som jag ska använda i styrelsearbete i egna företag i framtiden. Kanske jag kan bli ordförande i föreningen om ett år eller två också, vi får se.

Eftersom jag planerar att inte vara anställd nästa år kan det även vara en viktig inkomst.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan Hermansson
  Apr 23, 2012 @ 10:57:15

  Oj! En knapp tusing i månaden i snitt är det nog inte många som får från sina styrelseuppdrag. Fast det är endast ett antagande baserat på magkänsla.

  I vår förening är arvodena ett väldigt infekterat och mörkat ämne. I årsrapporten står en utgift på drygt 300 tusen som ”övriga arvoden” som alltså inte går att koppla till någon specifik befattning inom styrelsen, men det är solklart att det är till ordförande och vice ordförande. De gör inte mycket aktivt arbete i föreningen kan jag säga, förutom hantering av lite allmäna ärenden, sätter upp lappar, städar soprum och gården intill husen någon gång i månaden etc samt årsmötet förstås. Fint extraknäck för några timmars arbete i månaden, eller hur?

  Det allmäna styrelsearvodet har legat på 50kr/h sedan nittiotalet någon gång, men förra året höjdes den till 150kr/h bara sådär då någon tyckte att det var sjukt att den var så låg. Som du märker är det allmänt ganska förvirrat i föreningen och jag väljer därför att inte beblanda mig med dem mer än nödvändigt (plus att jag flyttar till hösten).

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 23, 2012 @ 11:43:42

   En knapp tvåtusing blir det för att vara exakt.

   Vi tillämpar Riksbyggens standardarvode, vilket är 630 kr/möte (oftast ca. 2h), plus ett kvartalsarvode som är olika beroende på funktion i styrelsen.

   Själv var jag helt overksam och ointresserad i mina tidigare två föreningar men anser nu att det är en skyldighet att åtminstone sätta sig in i vad som händer i föreningen, om inte annat så för att skydda sin viktigaste tillgång och sitt största ekonomiska åtagande.

   Svara

 2. ingenkommentar
  Apr 23, 2012 @ 11:03:04

  I min gamla förening på 18 bostadsrätter hade vi ett arvode på runt 500 kr per styrelsemöte, oavsett vilken roll man hade i styrelsen. Totalt brukade det bli 4-5 möten per år.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 23, 2012 @ 11:46:13

   Vår förening är ca 10 gånger så stor och har minst 12 möten om året, så det blir lite jobb.
   Jag tycker att det är viktigt att det är en attraktiv position att sitta i styrelsen och att de som gör det ska bli ersatta ordentligt. Då är det också lättare för andra medlemmar att ställa krav på dem.

   Svara

 3. Lundaluppen
  Apr 23, 2012 @ 13:21:33

  Har haft ungefär samma erfarenhet som ”ingenkommentar” och jag kan uppriktigt säga att det inte var värt det. Jag lärde mig en sak dock: bli aldrig hyresvärd.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 23, 2012 @ 13:40:15

   Ajdå, det låter tråkigt. Det är synd att folk med din intelligens och analytiska förmåga inte kan motiveras att sitta i styrelsen för föreningen. Det hade nämligen varit bäst för medlemmarna i föreningen om det var en attraktiv uppgift, som drar till sig de bäst lämpade medlemmarna.

   Svara

 4. Micke
  Apr 23, 2012 @ 16:16:27

  Själv får jag ca 1700 kr/ år brutto för min ledamot position i vår samfällighetsförening med 80 hushåll. Ska nog kolla upp lite mer om vad som är skäligt (vi har möte ca 2 timmar/månad).

  Svara

 5. Sten
  Apr 24, 2012 @ 11:19:58

  Håller med ”Lundaluppen”, jag tyckte att det var bortkastad tid. Efter det engagerade jag mig inte i styrelsearbete i de därefter kommande BRF.
  Kan tänka mig eget ägande i form av villa eller möjligtvis ett helägt eget ”townhouse”

  Svara

 6. Legendarisk
  Apr 24, 2012 @ 17:14:26

  Shit va du och jag har mycket gemensamt jobbochfirma 🙂 Har precis blivit invald i styrelsen i min förening och ser det som ett utmärkt tillfälle att suga åt mig massa kunskap med tanke på att jag ska starta ett fastighetsbolag någon gång framöver. Sen är arvodet bara ett plus 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 24, 2012 @ 17:34:39

   Kul!
   Jag gör det också för att samla erfarenhet, även om jag inte är säker på att jag kommer att vilja starta fastighetsbolag.

   Vi kanske skulle ta en öl och prata pengar nån gång. Det är så känsligt att göra det med ”vanliga människor”.

   Svara

 7. Legendarisk
  Apr 24, 2012 @ 21:11:40

  Ja vi borde verkligen träffas ngn gång, ta en öl och prata om alla våra gemensamma intressen 😀

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: