Glad att förlora pengar

Jag hör inte till dem som säger att man inte förlorat pengar innan man säljer. Eftersom jag har med börsvärdet i min månadsrapport tycker jag att jag förlorar pengar när börsen går ner och tjänar pengar när börsen går upp. Visst, jag förstår konceptet, för i grunden måste man ju fråga sig om man tycker att priset man har betalat för en viss aktie är rimligt eller inte, och utifrån det bestämma om man ska behålla den eller ej.

Förutsatt att viktiga fundamenta inte har ändrats i företaget är det ju trevligt ifall det är lite rea ibland. Om man har pengar vill säga.

Jag hade ju lite tur förra året, när jag sålde av mycket på våren och investerade igen på hösten, men jag är inte så självsäker att jag tror att jag skulle kunna göra om det. Det kom snarare till mig att jag absolut inte får tänka kortsiktigt hädanefter, utan istället följa långsiktiga regler.

Därefter drog jag upp investeringen på börsen till en kvarts miljon, men sparade ungefär fyrahundratusen i kontanter för att vänta på bättre köptillfällen eller andra investeringsmöjligheter. Samtidigt som sparandet ökar ska jag alltså ta ställning till när det är rätt läge att gå in hårdare på börsen.

Det som krävs för att jag ska gå in hårdare kan självklart vara att jag tror på en starkare världsekonomi framöver. Men ännu lättare skulle det vara om vi fick en ordentlig sättning, säg 30% från senaste toppen, då jag troligen skulle våga åtminstone dubbla mitt åtagande.

Kanske skulle jag skapa en regel som säger att jag ska gå in med en hundring för varje multipel av 10% ner från toppen 2012. Alltså att jag stoppar in 100 000 nu och om det sedan går ner 10% till så klämmer jag in 100 till, och så vidare.

När jag ser på investeringar på detta sätt är det i princip en ordentlig nedgång som egentligen är det enda sätt på vilket börsen skulle kunna försörja mig om fem år. Den första tiden skulle jag givetvis ”förlora” massor med pengar, därför låter det kanske konstigt att jag hoppas på en nedgång.

Men om det inte går ner, och jag således inte investerar hårdare på börsen, så kommer jag heller inte att få någon superavkastning i framtiden.

Därför hoppas jag förlora pengar på börsen i år.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. ingenkommentar
  Apr 26, 2012 @ 10:13:14

  Det är det fina med att ligga lite likvid och vara långsiktig. Vad som än händer på börsen så tjänar man på det. Går det upp? Grattis! Du har blivit rikare. Går det ner? Köp mer! Speciellt är det sant om man siktar på en portfölj med direktavkastare, då gör det absolut ingenting om kursen går ner eftersom det är utdelningarna man lever på.

  Svara

 2. Hans
  Apr 26, 2012 @ 10:50:26

  Som jag ser läget just nu är det mycket osäkert. Jag tror börsen kommer sluta på +-0 i år.

  Vill du ligga mycket likvid är ett sätt att tjäna lite extra men samtidigt garantera att man enbart köper vid nedgång att ställa en medellång säljoption. Gärna vid en tillfällig dipp. Tex ställde jag SEBA2U34, VOLVB2U60 vid raset i måndags. Detta gav mig några tusen nu – och jag tar på mig skyldigheten att köpa SEB till 34kr och Volvo till 60kr fram till September. Inte så dåliga kurser tycker jag och går de inte till lösen har jag ändå fått in några tusen.

  Man kan även ligga mer investerad om man hedgar med lite säljoptioner. (Ta säg 10-20% av utdelningen och köp en lång säljoption.)

  Jag försöker kombinera strategierna ovan.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 26, 2012 @ 11:46:19

   Det kan säkert funka om man förstår dessa instrument och verkligen kan läsa marknaden.

   Jag vill vara en passiv värdeinvesterare och har en gång för alla bestämt mig för att inte spekulera. Jag har även tagit ett principbeslut om att aldrig handla med andra finansiella instrument än aktier och fonder.

   Det verkar som du har koll Hans, lycka till!

   Svara

 3. Hans
  Apr 26, 2012 @ 13:22:40

  Tack 😉
  Jag ser dock inte optionerna som spekulation utan som ett sätt att garantera att man inte köper på en topp. Att pricka botten gör man naturligtvis inte heller men här har man möjlighet att ”tvinga sig själv” att vänta på en viss målkurs och få lite betalt medans man väntar. Tanken när jag väl köpt är att behålla aktierna.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: