Hundra procent inställning

Att spara handlar självklart om en massa tekniska detaljer som bankränta och resor till och från jobbet. Men det man hela tiden måste slåss mot är ens egen ”naturliga” dragning åt att spendera det man har bara för att det är så man gör.

Jag har märkt att jag hela tiden återkommer till ursäkter, anledningar till att spara. Blir man konfronterad av andra med anledningen till att man sparar är det bäst att man har ett bra svar annars riskerar man att de tittar väldigt konstigt på en framöver.

Det kanske är dags att bygga upp en databas över anledningar. Olika saker tilltalar nämligen olika människor och vill du övertyga någon är det bäst att du lär dig tala deras språk.

 • Gå i pension tidigare än normalt.
 • Få en veckas eller en månads extra semester varje år.
 • Köpa det jag vill ha utan att använda kredit, vilket i sin tur leder till att jag i längden kan köpa mer av det jag vill ha.
 • Ha en ekonomisk trygghet om något skulle hända mig eller någon närstående.
 • Kunna ta tillvara möjligheter när de dyker upp.
 • Aldrig behöva snåla i slutet på månaden.
 • Kunna planera långsiktigt, utan att behöva ta hänsyn till tillfälligt dåligt kassaflöde.
 • Vara helt fri från lån och på så sätt kunna tackla ekonomiska kriser bättre.

Bygg gärna på i kommentarsfältet!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ya
  Apr 29, 2012 @ 11:41:10

  Är du rädd att folks ska tycka att du är snål? Jag tycker inte att du borde bry så mycket att du känner att du måste ha en lista på svar.

  Mitt svar skulle bara vara ”Jag sparar för att jag gillar att ha pengar, och all den frihet som kommer med att ha en förmögenhet.”

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 03, 2012 @ 01:03:39

   Jag bryr mig om vad andra människor tycker. Mycket mer i mitt riktiga liv än här på bloggen.

   Jag försöker känna av situationen och inte pådyvla andra människor sånt de inte är redo för.

   Det finns så mycket stigma i att vara rik så jag skulle aldrig kunna säga som du föreslår.

   Svara

 2. Småspara
  Apr 29, 2012 @ 14:55:59

  Själv sparar jag till att i framtiden kunna köpa hus. Men annars tycker jag mycket av det du listade är bra anledningar.

  Hoppas i framtiden att sparandet ska kunna avkasta en semesterresa om året, hade varit trevligt.

  Svara

 3. Karl
  Apr 30, 2012 @ 16:20:48

  Ibland kan det vara bra att tänka igenom vad man skall säga vid olika tillfällen när man får frågan. De flesta som känner mig vet att jag sparar och är ”försiktigt” med att spendera men beroende vilket sällskap man är i så ger det olika reaktioner när frågan kommer upp. Altt från likgiltighet till ilska (ja faktiskt). Jag har fått sitta en och annan ölkväll och försvara mig för att jag ”snålar” eftersom man (enligt de som vet) bara lever en gång. Dvs att ”leva” betyder tydligen att allra minst bränna allt man äger och har eller tom att bränna allt *och* belåna sig upp över öronen. Endast en enda gång har jag fått en rktigt positiv reaktion och då visade det sig att kvinnan jag hamnade bredvid på en fest hade en utdelningsportfölj och följde börsen med intresse 🙂

  Nuförtiden brukar jag köra med att jag sparar lite pengar för att (bla) kunna resa, det brukar vara ett politiskt korrekt svar eftersom det är något de flesta kan relatera till. Att säga att man vill samla på sig en förmögenhet är dock ingen bra ide om man inte orkar ta den diskussionen som följer 🙂

  Svara

  • Henrik
   Maj 02, 2012 @ 10:47:22

   Jag har varit med om liknande människor som dig Karl, det är tråkigt hur det måste vara. Det känns lite som den här berättelsen om kräftorna tror jag det är. Alla ligger i samma bunke och om någon försöker klättra ur (läs, ta sig framåt i livet) så drar de andra ned den igen. Vi lever i en tragisk värld men det är skönt att det finns folk där ute som precis som jag hyllar valet att försöka nå något bättre

   Svara

   • jobbochfirma
    Maj 03, 2012 @ 01:07:51

    Precis detta jag menar Karl och Henrik!
    De blir provocerade för att vi sparar och vi blir provocerade av att de blir provocerade. En sån ond cirkel gör lätt att man hellre håller igen och går försikt fram.

    Man kanske skulle skapa hemliga tecken så att man vet vem man kan prata privatekonomi med.

 4. olin
  Maj 02, 2012 @ 12:59:29

  Om man tex väljer att cykla till jobbet kan man säga till den ekonomiska vännen att man gör det för att spara pengar, till den miljöintresserade vännen säger man att det är en miljö fråga i första hand…och till träningsnarkomanen att man får träning varje dag:-) Samma val men helt olika argument.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: