Köper Ratos på historik

Jag är inte något vidare på analys av aktier. Jag litar till att min långsiktighet och mina modesta förväntningar ska betala sig.

Jag gillar direktavkastning och har hela tiden ögonen öppna för aktier med bra utdelning i förhållande till pris.

Just nu ser Ratos väldigt trevligt ut med sju procent i direktavkastning! Jag äger redan lite Ratos (på någon annas rekommendation), men den har sjunkit lite sedan dess och nu var det dags att titta på den ordentligt.

Det visar sig vara svårt att se underliggande värden eftersom bolagen som ägs av Ratos är onoterade, och det är svårt att se jämnhet i intjäningen eftersom mycket av vinsten i Ratos alltid har kommit från avyttringar, vilket är en del av affärsidén.

Men vinsten har sjunkit betänkligt de senaste kvartalen och flera av bolagen går back, så om man vill investera nu är det för att man tror att intjäningen kan komma tillbaka till tidigare nivåer och att utdelningen kan hålla nivån.

Nu har jag i alla fall slått till och dubblat innehavet på 77 kronor.

Jag har alltså handlat på historia och en förhoppning att marknaden just nu är lite överdrivet negativ mot Ratos, men ny VD och allt.

PS Inlägget är som vanligt några dagar gammalt, så kursen kan stå i något helt annat idag.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Y
  Maj 09, 2012 @ 11:52:17

  Jag fyllde också på när kursen kom när till 72.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 09, 2012 @ 12:47:43

   Bra, jag har köpt på mig ännu lite till på 72 också. Nu får man väl vänta lite så att man inte bara sitter med Ratos, det skulle vara för många ägg, även om det ser billigt ut. Vilken börsdag som helst kan vad som helst hända.

   Svara

 2. Frihetsinvesteringen
  Maj 09, 2012 @ 14:48:45

  Ja Ratos har en bra historik som skapar ett förtroende för bolaget. Jag börjar dock bli lite skeptiskt till deras senaste ageranden och ett nollresultat detta kvartal får mig ännu närmare stolskanten. Jag kommer nog sitta stilla i båten ett tag till och kanske kan man ändå köpa upp några billiga aktier när denna nedåttrend tar slut om saker och ting ljusnar.

  Svara

 3. AktieHank
  Maj 09, 2012 @ 20:22:17

  Tror det är klokt. Har haft ögonen på Ratos sedan ett tag tillbaka. De har haft några tunga kvartal, och kommer nog ha något till. Men de kommer vända det, och då kan det gå snabbt.

  Svara

 4. Hans
  Maj 09, 2012 @ 22:28:16

  Jag tror kursen kan sjunka ner mot 60kr innan det vänder. Mest för att jag tror på en generell börsnedgång på ~10% nu fram till hösten då jag tror att det vänder och vi landar på +-0 under året.
  Jag har dock oerhört svårt att se till vilken kurs aktien är köpvärd. Påminner mig om Bure som jag inte heller kan värdera på något bra sätt. Jag antar att man måste läsa på en hel del för att förstå värdet på innehaven. Nån som vet någon bra analys online man kan snegla på?

  Svara

 5. Hans
  Maj 10, 2012 @ 00:20:39

  Tack Micke. Här är en direktlänk: http://www.redeye.se/aktiebloggen/ratos/ratos-langsiktigt-kopvart
  Analysen får mig tyvärr än mer tveksam. Höga förväntningar på att Ratos skall fortsätta prestera ligger fortfarande med i kursen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: