Bättre dag för dag

Är det smart eller dumt att spara idag för att spendera imorgon?

Det är en återkommande fråga för sparare och det är en som inte har ett entydigt svar.

Förutom allt vi redan sagt så kom jag på ett argument just nu. Har du tänkt på hur jobbigt det är att gå till något sämre. De flesta bor bättre, äter bättre, kör finare bil, får högre lön och så vidare när de blir äldre.

Men de stackarna som blir av med jobbet och tvingas backa i sin standard, de har det inte lätt. Att gradvis få det bättre är nämligen något inbyggt i systemet, att gå åt andra hållet kan vara oerhört smärtsamt, vilket man ibland kan se i ögonen på de som drabbats.

Detta blir alltså ytterligare ett argument för att jag sparar nu och ”lever” imorgon. Det kanske skulle kännas logiskt för vissa att bränna pengar, resa och festa så mycket som möjligt när man fortfarande är ung. Man vill ju inte bli den gamle mannen i den sportiga cabben.

Eller vill man det? Om man kan hitta en nivå man är nöjd med när man är lite yngre, men ändå planera sitt liv så att man har det bättre när man är äldre, så är det väl bra? Det är väl bättre att ha möjligheten att köra omkring i en sportbil när man är 50 än att aldrig ha det?

Kanske kan man låna för att kunna köra sportcab när man är ung, men frågan är om man tycker att det var värt det när man är 50 och ska betala tillbaka det.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans
  Maj 15, 2012 @ 22:11:59

  Det är smart att spara idag. Att inte leva över sina tillgångar. Hur _mycket_ man vill spara är dock värt att diskutera. En person som har som mål att sluta jobba om 5 år behöver naturligtvis spara mer än någon som ”bara” drömmer om att gå ner lite i arbetstid de sista åren i arbetslivet.
  Så som jag ser det så är det idiotiskt att leva som en asket nu och drömma om rikedom 10-20 år framåt i tiden. Det finns ett liv nu också – och jag vill kunna spendera pengar på saker jag tycker om hela livet. Inte bara på slutet. Men pengar som går till ”lyxkomsumtion” skall vara pengar jag har över. Efter sparandet. Och absolut inte lånade pengar.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Maj 16, 2012 @ 11:35:28

  Det behövs ju alltid ett avvägande av vad som är att ”leva livet” och att leva som en asket, det finns ju inga absoluta tal för det. De flesta gör inte det valet aktivt, utan lever upp det de har och känner sig otillfredsställda över allt de inte kan få.

  När man börjar spara bra är det svårt att säga vilka pengar man ”har över”. Man skulle ju kunna spara dem också. Men det är en bra grund att aldrig konsumera på lånade pengar.

  Ett logiskt argument för att vänta med att spendera till senare är att man troligen behöver bekvämligheter mer då. Jag bor hellre på vandrarhem på semestern när jag är ung och stark, och väntar med de bekväma hotellsängarna till senare semesterresor.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: