Valmöjligheter

En av de största aha-upplevelserna jag har haft på min sparanderesa är hur mycket mer valmöjlighet man har när man jobbar upp lite nettovärde.

Mycket säger sig självt men det kan vara svårt att se när man är mitt i det.

Boende
Folk i allmänhet har nog känt sig ganska fria de senaste 15 åren när det gäller boende. De har ju oftast haft större värde i boendet än de haft lån på eller lagt in själva. Alltså kan man flytta på grund av nytt jobb, ny partner, ny familjemedlem utan att behöva tänka på att banken skulle ha synpunkter på att näsan är under vattenytan. Denna frihet kan man förstås också köpa sig genom att ha ordentligt på sparkontot eller ha amorterat ner sina lån.

Ledighet
Det finns säkert många jobb där man inte kan få tjänstledigt hur som helst men mina arbetsplatser har alltid erbjudit möjligheten att ta lite extra egen tid. Om inte annat så kan man, om man har råd, välja att ta någon månad ledigt mellan jobb. Om man inte har några pengar har man givetvis inte den valmöjligheten.

Lån
Inte nog med att det är lättare att få lån om man visar banken att man är bra på att spara. Det ger också en större frihet att kunna amortera bort lånet om man inte skulle vara nöjd med villkoren. Sen har vi ju den återkommande diskussionen om CSN ocskå. Jag väljer ju att inte amortera extra där, men det känns jäkligt bra att ha den möjligheten.

Krediter
Jag tycker att det över huvud taget är helt galet att köpa en ny bil, men jag förstår ändå att många gillar sånt. Om man då måste ut och spendera på kapitalvaror är det väl fantastiskt att ha valmöjligheten att kontanta upp det, istället för att gå ner sig i nåt träsk med hög ränta.

Jobb
Om man har kommit in i skulddjungeln är det jäkligt svårt att välja jobb utifrån vad man helst vill göra. Det blir nog lätt så att man väljer det som betalar bäst istället. Om man inte trivs på sitt jobb är det en fruktansvärd känsla att veta att man ändå måste fortsätta traggla, för att man inte har ens ett par månaders buffert.

Företag
Jag har ju en förkärlek till entreprenörsskap och har pratat med många vanliga människor och insett hur vanligt det är med företagsdrömmar. Då är det givetvis en stor fördel om man har pengar till aktiekapital eller startkostnader och investeringar.

Udda möjligheter
Det finns så många möjligheter där ute. En stor del av dem ser man inte ens om man inte har några tillgångar. Det kan vara allt från delägande i företag till antika möbler. Det som dök upp för mig var en insideaffär på en sommarstuga.

Se till att samla lite resurser så ska du se att det kommer fler valmöjligheter. Men se upp, alla är inte seriösa och det är inte alltid lätt att vara tålmodig.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Maj 17, 2012 @ 20:12:25

  Riktigt bra inlägg! Är lätt att glömma bort sånna där saker precis som du nämner. Vad är föresten statusen på sommarstuge projektet?

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 17, 2012 @ 23:05:53

   Tack, jag antar att du haft liknande insikter, i och med den extra bostadsrätten till exempel.

   Jodå, jag har redan haft ett par arbetshelger med sommarstugan, även om vi officiellt inte äger den ännu. En fantastisk känsla att jobba i sin egen trädgård.

   Svara

 2. Legendarisk
  Maj 18, 2012 @ 07:13:12

  Japp jag håller på för fullt med renovering just nu 🙂 måste också säga att jag älskar att dra på mig blåbyxorna och få jobba lite med händerna.

  Svara

 3. ingenkommentar
  Maj 22, 2012 @ 12:08:38

  Det där med sommarstuga alltså. Jag hittade för ett tag sedan en helt fantastisk liten stuga med öppen spis, gäststuga, förråd/snickarbod och belägen precis intill ett litet sjösystem som gjort för paddling och fiske. Priset var 1,3 miljoner vilket inte är så mycket för en stuga av den kalibern, men tyvärr skulle det innebära att jag, tillsammans med mitt nuvarande huslån, skulle bli belånad upp över öronen. Därför har jag nu istället hittat min drivkraft, den sak som gör att jag varje dag vill gå till jobbet. Jag jobbar för att kunna köpa en stuga vid vattnet där själen kan få ro!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: