Inlåst i boende

Oavsett om man tror att bubblan spricker dramatiskt eller inte så har jag insett på vilket sätt den påverkar mig negativt.

Hittills har bubblan varit ganska snäll mot mig. Jag har gått plus på alla mina affärer och kan nu använda övervärdet för att frigöra kapital till investeringar.

Hade jag gjort som de flesta andra hade jag heller inte haft så mycket emot om priserna stiger mycket mer, eftersom jag i så fall skulle fortsätta jobba till pension, byta upp mitt boende för att sedan kanske byta till billigare eller hyra, och på så sätt skapa en riktigt fin slant på äldre dar.

Men istället vill jag och min sambo jobba ca fem år och sedan leva på investeringar. I detta scenario är det förödande att köpa ett hus, vilket vi siktar på. I och för sig bör vi väl flytta till något riktigt billigt ställe då, annars försvinner allt vårt arbetande kapital till icke avkastande boende.

Troligen skulle vi väl ha lån och investeringar samtidigt i så fall, men det både ökar risken och minskar avkastningen.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans
  Maj 21, 2012 @ 13:51:59

  Om ni inte vill köpa så kan ni hyra ett hus. Och om ni har köpt och vill flytta senare så kan ni hyra ut istället för att sälja. Det finns en del valmöjligheter så helt låst är man inte.

  Jag tror att man i slutändan tjänar på att äga sitt boende. Man kan själv välja standard och när eventuella standardhöjningar skall göras. Det handlar mest om att inte vara belånad upp till taknocken för man kan inte vara säker på någon värdeökning. Snarare tvärtom på kort sikt.

  Att inte köpa större än man behöver tycker jag också är viktigt. Många jämför hyreskostnaden för en 3a på 80 m2 med kostnaden för ett hus med 6 rum och 160m2 samt en tomt på 1000m2. Kolla istället på vad ett hus på 80m2 kostar att köpa. Dessa säljs _billigt_.

  Svara

 2. Kalel
  Maj 23, 2012 @ 00:02:27

  Bo skall man göra på ett eller annat sätt, inte som att hyresbostad ger någon avkastning heller så jämför äpplen med äpplen och inte boende vs avkastande tillgångar…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: