Stå emot

Några få är födda med det. För andra tar det en halv livstid. Men de allra flesta kommer aldrig att kunna stå emot känslan av att måsta anpassa sig till vad de tror att andra ska tycka.

Det handlar inte om att vara motvalls, jag tycker att man ska vara tillmötesgående mot andra och jag anpassar mig gärna till andra människors önskemål om det är välgrundat och rimligt.

Men så många människor faller dit på vad man måste tycka, var det är okej att bo, hur man ska klä sig, hur ny bil man måste ha och så vidare. Denna typ av likriktningspsykos jobbar jag alltid emot.

Ur ett rent privatekonomiskt perspektiv kan det givetvis vara avgörande att man åtminstone på några sätt går emot konsensus. Om man gör som alla andra gör kommer man att ha vad alla andra har. Det kan absolut vara det man vill ha, men det vill inte jag.

Vi bor på fel ställe, vilket gör det svårt för min fästmö. Hon vill givetvis passa in bland alla superhöginkomsttagare med sina BMWX5 och flotta villor, samtidigt som hon liksom jag trivs bra där vi bor och den lilla gamla bilen vi har.

Kanske är det så att jag har ansträngt mig så mycket att inte passa in, att jag har missat en massa chanser. Hade jag gått klädd i kostym lite oftare och alltid varit nyrakad kanske jag hade haft en högre position och ett intressantare arbetsliv. Därför är detta en mycket svår avvägning. Ibland måste man helt enkelt spela åtminstone en del av spelet.

Kul att se de entreprenörer som byggt upp något superstort själva. De vågar verkligen vara annorlunda och struntar i att vara nervöst inkännande. Kamprad har sin enkla skjorta, Birgersson sin fiberpäls och Zuckerberg sin luvtröja.

Min naturliga reaktion är att stå emot, jag får snarare anstränga mig för att välja några saker där det inte är så bra att stå emot. Man vill ju inte bli ett original alltför tidigt i livet 😉

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Jun 13, 2012 @ 09:39:20

  Spännande inlägg.

  Har själv funderat en hel del kring just detta fenomen. Inte för att jag ännu är höginkomsttagaren som förväntas köra en X5:a, men det syns förstås tydligt nog ändå.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 18, 2012 @ 10:52:00

   Detta gäller oss alla, eftersom vår kultur är byggd på att det alltid finns mer och dyrare att konsumera än vi har råd med, oavsett hur rika vi blir.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: