Varför har inte alla pengar över?

Ibland funderar jag på varför jag kan lägga undan så mycket varje månad. Okej, jag har gjort några ekonomiska val, men det är ändå inget extremt och det finns folk som tjänar bra mycket mer men ändå aldrig har några pengar.

Igår träffade jag en av mina bästa vänner, som inte har något riktigt välbetalt jobb men ändå varit en duktig sparare hela sitt liv. Dock utan mål. Han har alltså alltid haft bra med pengar över varje månad, men aldrig investerat och aldrig haft en plan för sin ekonomi.

Nu har han hus, sjukskriven sambo, tre ungar och två bilar. Lite tuffare att ro den skutan.

Han brukar inte prata pengar men nu var det tydligt att det var hårt.

Vad skulle jag då ha gjort annorlunda om jag var i hans situation? Nja man får väl vara ödmjuk och erkänna att med alla de åtagandena så skulle det inte vara lätt att spara någonting. Men situationen med två bilar skulle nog vara det första jag kollade över. Sen skulle jag hyra ut en del av huset, vilket jag vet finns möjlighet till.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. kalle kr
  Jun 15, 2012 @ 09:34:32

  bara börja med bilarna, de kostar så sjukt mycket mer än man ”normalt” räknar eller tror. Årservice 5-10k, skatt 2k, försäkring 5-10k, drivmedel 1k/månad (mindre mer beroende på hur mycke man kör osv). Ja OCH då har man inte ens räknat något för finansiering att köpa bilen. Det är alltså sjukt mycke pengar som går åt för att driva EN bil, att driva TVÅ är dubbelt.

  Svara

 2. cesar sierra
  Jun 15, 2012 @ 15:44:21

  Receptet är superenkelt: Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på. Det är de små utgifterna. Detta har gällt i alla tider.

  Svara

 3. joakim
  Jun 16, 2012 @ 17:06:15

  kalle kr: Vet inte riktigt vad du kör för bil. Men jag och min fru har varsin bil. Vi lägger i snitt 2500kr i månaden på båda bilarna tillsammans. Inkl allt. 30 000kr om året tycker inte jag är farligt mycket för två bilar, så det går att komma billigare undan. Sedan har vi inga lån på våra bilar och den ena (vw passat) är ny och den andra är 2 år gammal(renault clio). Vi bor ute på landsbygden och har inget val, men köper man bilar som är billiga i drift och är skattefri så kan man komma undan ganska billigt ändå. Värdeminskning är ju inte inräknad i dom pengarna.

  Med ditt räknesätt på service för 10k(vad har du för bil då?)+ skatt 2k och sedan försäkring på 10k(ung?) Så lägger du nästan lika mycket där som vad två kostar oss i månadskostnad. (Ingen värdeminskning medräknad)

  Vi har inget annat val än att ha två bil.

  Svara

 4. minna
  Jun 16, 2012 @ 17:12:32

  bra svarat cesar sierra. Mitt bloggande är en bekräftelse på detta! Spelade ingen roll vad jag tjänade. Shoppade upp alt. Tyvärr! Är huvudet dumt får kroppen lida!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: