Antingen rik eller fri?

Det beror givetvis på hur man definierar det. Jag skulle i många sammanhang kalla mig rik om jag hade råd att inte jobba och ändå ha vad jag behöver. Men samtidigt kan man väl inte direkt kalla sig rik om man inte kan bo i det hus man vill eller resa dit man vill.

Ett gammalt välkänt dilemma helt enkelt. Men för mig har det klingat till av välkända klockor några gånger den senaste tiden. Min blivande fru känner nämligen många som är djupt insnärjda i karriären, med offantligt välbetalda internationella positioner i intressana företag. Till det kommer givetvis att de kan göra vad de vill när de väl är lediga (inte särskilt ofta), och bo var de vill och hur stort de vill (stora tomma hus är läskiga), samt köpa alla avundsvärda leksaker (som de inte hinner använda).

Min fästmö har helt köpt in sig på mina framtidsdrömmar om frihet och en pengamaskin som tuffar på åt oss. Men jag är inte säker på att hon inser att det innebär att man måste ge upp en del av den värsta konsumismen.

För mig är det inte ett problem att inse att jag inte kan göra oändliga jordenruntresor eller köpa en ny sportbil, men jag inser att det kan bli det för henne. Inte för att hon gör det nu, men det är så lätt att känna ett sug efter dessa prylar när man ser dem på nära håll.

Vi är kännande varelser, så det är naturligt att vi känner efter iställer för att tänka efter!

När vi sitter hemma på kammaren och räknar ut hur lång tid vi behöver för att skapa den avkastning vi behöver för att försörja en familj, så känner vi oss stärkta och målmedvetna. Det känns som att vi är lite speciella och har ett mål som de flesta inte förstår och inte kommer att uppnå. Men det innebär också att vi sätter ett tak för vår levnadsstandard, en prislapp på månadskostnaden, som vi inte får överstiga om vi inte vill flytta fram målet.

Ändå står vi och tittar på vännernas nya bil och tänker att vi minsann har råd med en likadan, eller pratar om västindiens lyxhotell, som om vi tänkte åka dit imorgon. Det håller inte!

Äta kakan eller ha den kvar, en klassiker.

Jag väljer definitivt att ha den kvar, den gör mig ändå bara fet och olycklig så fort den är slut. Får se om sambon förstår hur jag tänker.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Urban
  Jun 17, 2012 @ 15:03:09

  Att ha prylar är inte att vara rik – det är att vara fattig.
  Att ha hand om sin tid och kunna bestämma fullständigt över vad jag ska göra – det är rikedom.
  Att inte behöva göra det som andra säger, eller argumentera för varför det ens ska vara på ett annat sätt – det är rikedom.

  Det är prylsäljarna som genom sina kanaler och genom sin konstanta marknadsföring försöker flytta begreppet rikedom till att betyda innehav av prylar, dvs konsumera. Deras produkter.

  Om man vill ha förebilder så finns tex Warren Buffett: bor i samma hus sedan 40 år tillbaka, köper ny bil (hagelskadad men reparerad) ungefär vart 10e år, och skänker bort 95% av sin förmögenhet.
  Känner han sig fattig? Betraktas han av omvärlden som fattig, misslyckad?

  Är det verkligen någon som ärligt tror att Warren skulle vara lycklig om han köpte en sportbil? Skulle omvärlden anse Warren mer lycklig eller rikare för att han köpte en sportbil? Jomenvisst, bilförsäljaren skulle tycka det. Någon annan?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 17, 2012 @ 15:27:44

   Man kan väl inte heller säga att man är fattig om man har prylar. Lite måste man väl ha?

   Att bara ha tid men inga resurser – då är man en uteliggare.

   Som med så mycket annat gäller det att hitta en mellanväg, då man har de saker och den tid som gör att man mår bäst.

   mycket tid, inga pengar – student, uteliggare, barn
   ingen tid, inga pengar – löneslavar, gärna småbarnsföräldrar
   ingen tid, mycket pengar – karriärister, egenföretagare
   mycket tid, mycket pengar – investerare, företagsägare

   Svara

 2. dawkins4prsidnt
  Jun 17, 2012 @ 21:14:51

  Schysst blogg – kommer att följa. Men två hurdles dock: Firefox klagar på att sidan är untrusted (kasst certifikat?). Det borde också finnas en WP-plugin så man kan kommentera med annat än wordpress-inloggning – jobbigt.

  Svara

 3. Hans
  Jun 17, 2012 @ 21:54:58

  Bara för att ni uppnår ekonomiskt oberoende och kan sluta jobba betyder inte det att ni måste göra det. Vad som händer är att ni hamnar i ett betydligt bättre läge mot arbetsgivare, kunder och liknande där ni kan vara tuffare i förhandlingar (mer semester, 30 timmars veckor osv) och helt enkelt säga FU om det inte passar.

  Sen kan ni tuffa på och jobba så länge ni vill/orkar och konsumera upp de pengarna hur ni vill. Ni har ju ändå grunden tryggad så att säga. Bara en tanke..

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 17, 2012 @ 22:24:13

   Bra tanke!
   Jag tycker mig märka att många har det just på detta sätt. Såna verkar allt gå så väldigt lätt för. Kan helt klart vara ett bra sätt att leva.

   Svara

 4. S
  Jun 19, 2012 @ 19:36:17

  Hans, precis vad jag tänkte! De flesta gillar ändå att jobba i viss utsträckning, men inte vara inne i ekorrhjulet. Det är min dröm, kunna gå ner i tid och ändå känna att pension och nutid är i balans ekonomiskt.

  Svara

 5. besser1
  Jun 21, 2012 @ 18:00:20

  En ”välskött privatekonomi” är inte bara att konsumera. Det är både en trygghet och en säkerhet. Som någon sa, ”att välja sina egna vägar kräver alltid egna resurser.”
  Sen tycker jag att ett intressant och utvecklande jobb alltid är positivt, oberoende om man behöver mer inkomster eller inte.
  Själv är jag i den situationen att jag nu har valt ett helt nytt jobb som är både utvecklande och inspirerande, mest för att jobbet är positivt för mig själv.
  Besser

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: