Ett befogat slös

Jag gillar ju inte presenter, varken att ge eller få. Men nu har jag äntligen en bra present till min far, vilket är på tiden.

Han är en sån som aldrig vill ha något och köper själv det han suktar efter. Men denna gång har jag hittat något som har stort värde (och stort värde för honom) utan att det gör mig ruinerad. Jag ska ge honom en present för 6 000, men gör själv en jobbdeal med säljaren, så att det inte drabbar min privatekonomi så hårt.

Jag avskyr känslan av skam när man ger bort en dålig present. Denna gång känner jag stor stolthet.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Gro
  Jun 25, 2012 @ 23:21:47

  Hej,

  jag har en historia om en dyr gåva där jag efteråt kände stor skam. Här kommer den:

  Det var år 2000 och jag hade just sålt min andel i ett bolag. Min bakgrund är arbetarklass. Min uppväxt var under knappa förhållanden och det kändes fantastiskt att till slut bli rik. Jag ville verkligen dela med mig av min rikedom och gick tillsammans med min far till en av herrekiperingarna där jag bad expediten ”klä upp” min far. Expediten tog hand om min far. Min far rörde sig ovan i butiken, fick några skjortor och några kostymer med sig in till provrummet.

  Själv satt jag i en fotölj i butiken och väntade. Efter några minuter märker jag att expediten ser besvärad ut och går in till min far som sitter i ett hörn och är upprörd. Jag frågar hur det är fatt. Han säger tyst att han vill därifrån. Han ser på mig och den blicken glömer jag aldrig. Min far, en stenhård arbetare, med en tår i ögat.
  – Vet du vad kostymen kostar? Frågar han.
  Jag tittar på priset och säger, -Ja och jag betalar.
  -Det är mer än vad jag får i månadslön.

  Han går ut från rummet och butiken, jag följer efter. Skamsen som en hund.

  Efteråt gick jag tillbaka och köpte allt han hade provat. Gav kläderna till min mamma och sa att jag hade fått ett bra pris. Vilket inte var sant.

  Faktiskt hade pappa på sig kläderna en gång. Han såg riktigt fin ut. Jag var stolt. Men det har aldrig hänt att jag försökt ”klä upp” min far igen. Vi har en fantastisk relation idag.

  //Gro

  Svara

 2. jobbochfirma
  Jun 25, 2012 @ 23:43:06

  Tack för din historia Gro!
  Satt i relation är min present ganska billig. Min far var också mestadels arbetare men tjänar nu som pensionär jäkligt bra (!) och slösar som aldrig förr.

  Svårt det där med presenter. De får inte vara för billiga och de får inte vara så dyra att det sticker i någons ögon eller oroar mottagaren att man inte har råd.

  Svara

 3. Hans
  Jun 26, 2012 @ 02:55:46

  Speciellt föräldrar tycker jag verkar ha svårt att ta emot dyra presenter eller pengar från sina barn. Det är i alla fall min erfarenhet med mina egna föräldrar och svärföräldrar. Fruar har däremot inga problem med dyra presenter 😉

  Svara

 4. Legendarisk
  Jun 26, 2012 @ 22:56:27

  Du vill inte dela med dig av vad det är för typ av present? (nyfiken) 🙂

  Svara

 5. Legendarisk
  Jun 27, 2012 @ 22:49:02

  Låter bra det 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: