Galet mycket utgifter

Jag väljer att kalla det investeringar, men alla kanske inte är supersmarta.

Vi har kört ett ordentligt race med stugan. En veckas aktiv (jäktig) semester och en jäkla massa utgifter blev kontentan.

Eftersom vi har bestämt oss för att försöka hyra ut stugan så behövdes det en massa investeringar för att göra den attraktiv. Vi har bland annat kastat ut pengar på (investerat i) följande saker:

 • gräsklippare
 • utedusch
 • teveantenn, digitalbox och installation
 • servis och köksgeråd
 • bäddset
 • Frakt av massor med prylar
 • kylskåp
 • fin kaffebryggare och vattenkokare
 • städning
 • verktygsbod

Mycket i och för sig begagnat, men det blir en massa pengar. Men det går heller inte att snåla när man håller på. Att försöka fixa allt själv eller jaga bästa priset överallt skulle gjort att vi inte hann färdigt.

Vår stuga är ändå inte tillräckligt attraktiv för att få in ordentligt med pengar i sommar, så investeringarna är väl inte helt självklart superbra…

Känns ändå skönt på nåt sätt eftersom det inte är konsumtion. Troligen räknar jag upp värdet på stugan med lika mycket som jag investerat, jag vill inte att det ska drabba min månadsrapport negativt.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Jul 04, 2012 @ 16:59:24

  Jag gör på liknande sätt med bostadsrätten jag köpt. Eftersom jag vet att jag gav ett bra pris för den så räknar jag upp värdet jag investerar i den. Man vill ju inte få fula siffror 😛

  Svara

 2. Micke
  Jul 04, 2012 @ 17:11:33

  Ni börjar snart låta som ekonomer med allt värderingstrixande 🙂

  Svara

 3. jobbochfirma
  Jul 04, 2012 @ 19:10:25

  Micke, jag tror inte att jag och Legendaren egentligen trixar för att få fina siffror, utan för att det är investeringar som behöver göras och som ökar värdet på våra objekt, som är kraftigt undervärderade.

  Alternativet är att ta renoveringspengarna från sparkontot, men inte öka på värdet på bostaden. Då skulle den månaden se dålig ut, fastän vi egentligen har gjort något som både höjer värdet och intjäningsförmågan för objektet.

  Svara

 4. Kalle kr
  Jul 04, 2012 @ 21:30:14

  Värdet är vad någon annan vill betala, inte vad din rapport säger. Att tro att lägenheter eller fastigheter alltid ökar i värde är en felakig slutsats. Att ta kostnader när de uppkommer ger troligen en bättre o mer försiktig värdering av tillgången, o om man då avyttrara i framtiden så får man positiva siffror om dt nu är så att man avyttrar något. Hur din siffra ser ut denna månad är inte så viktigt så länge man vet varför, bättre att ha riktiga siffror än att frissera dem för att de skall följa ett önskat mönster. Har du lyckats hyra ut stugan?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 04, 2012 @ 22:09:58

   Så sant. Jag försöker mäta på ett sätt som är relevant för mig. Det är inte relevant att uppskattat värde på min lägenhet har gått upp 450 000 på tre år, men det är relevant att höja värdet när jag betalar för ett nytt kök. Då höjer jag värdet med lika mycket som jag betalat, för då försvinner inget i ett svart hål i rapporten.

   Ja, stugan är uthyrd. Ingen kanonaffär men kul att testa på. Avdraget har ju blivit galet mycket större de senaste åren, så nu är det svårt att komma upp i beskattningsbar totalsumma på uthyrning av en sommarstuga.

   Svara

 5. Micke
  Jul 07, 2012 @ 12:48:24

  Måste säga att detta inlägg har väckt många tankar om hur jag själv ser på olika kostnader i hemmet. Nu gör vi ingen skriftlig balansräkning över våra tillgångar, men då vi planerar att inom en snar framtid sälja vårt hus för att bygga nytt så försöker vi att bara lägga pengar på sånt som är ekonomiskt försvarbart. Jag har kommit fram till 2 typer av kostnader. Rena drivskostnader för sådant som krävs för att behålla värdet (gräsklippare, varmvattenberedare, Husfärg etc), samt investeringar som ombyggnad och liknande gjorda enbart för värdehöjning.

  Svara

 6. Rickard
  Jul 08, 2012 @ 15:13:14

  Hej.

  Du skriver att när du köper nytt kök så stiger värdet med lika mycket som köket kostar. Borde med det resonemanget inte sedan skriva av värdet varje månad? Så att det är borta om tio år eller så? För vem är intresserad av att betala en premie för ett tio år gammalt kök?

  Samma sak med gräsklipparen. Om x antal år kommer den att vara helt utsliten och inte längre klara att ge mervärde till sommarstugan. Kommer du att bokföra ett minus på gräsklipparens värde då? Eller kommer du köpa en ny och föra på även dens värde på sommarstugan?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 09, 2012 @ 00:30:41

   Hej Rickard

   Jag menar inte att köket stiger med lika mycket som köket kostar, det har nog blivit ett missförstånd här.

   Jag räknar på detta sätt för att jag ska behöva bry mig så lite som möjligt om värderingen, samtidigt som jag inte vill att kostnaderna för detta ska se ut som konsumtion i min månadsrapport.

   Det är säkert inte såhär man skulle göra om det var ett företag, men det är vad kommit fram till har mest relevans för mina sammanställningar.

   Jag köper till exempel huset till en ganska kraftig rabatt, men det övervärdet syns ingenstans i min förmögenhet förrän jag säljer det.

   Svara

 7. Andy
  Jul 08, 2012 @ 15:52:44

  Jag finner denna diskussion intressant eftersom jag själv investerat i en fastighet och nu gör diverse investeringar i den. Den andra aspekten är att jag tror att det är detta som kommer att spräcka bostadsbubblan.

  När människor inser att bara för att de investerar i ett nytt kök, slipar golv eller ställer in en julgran betyder inte det att en potentiell köpare är beredd att betala dyrt för det. Ett överdrivet exempel kan visa detta, du byter ut ett helt nytt exklusivt kök efter bara ha använt det i en vecka mot ett enklare från IKEA, betyder det att lägenheten automatiskt ökar i värde?

  Människor underskattar driftskostnader, att bara driva en fastighet kostar minst 300 SEK per kvm och år i löpande kostnader och till detta kommer renoveringar och standardhöjningar på cirka 500 SEK per kvm och år (300,000 SEK ink moms var 15 år för en 40 kvm lägenhet). Hur många räknar detta till sina driftskostnader?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 09, 2012 @ 00:37:56

   Andy, du har precis som Rickard rätt, det är så man ska tänka och räkna om man driver fastigheten som ett företag.

   I mitt fall är det så att jag har en sommarstuga med ett övervärde på ca 200 000. När jag köper nödvända saker till stugan, som egentligen inte skulle kallas investeringar, drabbar det ju min privatekonomi som om jag hade åkt på en braksemester.

   Köper jag en friggebod för 20 000 så skriver jag alltså upp värdet på sommarstugan med lika mycket, helt oavsett vad marknaden skulle ha för åsikt om värdet.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: