Förklaring till bostadsvärdering och ”investering”

Efter frågorna som kom angående ”investeringarna” till sommarstugan så känner jag att jag vill förtydliga lite kring det och kring mina månadsrapporter. Jag tror inte att mina kommentarssvar gjorde det så mycket klarare.

Det centrala i hur jag har koll på min ekonomi finns i mina månadsrapporter. Därför vill jag att de ska vara rättvisande utefter det jag tycker är viktigt.

Mina boenden är en viktig del av min ekonomi och finns därför med i månadsrapporten. Men eftersom jag inte köpte dem som rena investeringar, och för att det är ett för trubbigt mätesätt och tar för lång tid att omsätta, så finns inte dagsvärdet med. Istället använder jag inköpskostnaden som bas.

En annan viktig del är att mitt sparande är intakt. Om jag köper en bil (konsumtion i mina ögon) så ska det straffa sig i månadsrapporten. Men om jag istället lägger 20 000 på att fixa ett rum i lägenheten är det något nödvändigt och då vill jag inte att det ska drabba mitt sparande, därför ökar jag istället på värdet med lika mycket.

När jag märkte att lägenhetens påstådda värde hade stigit från 1 250′ till 1 650′ skrev jag inte upp värdet i månadsrapporten. När jag köpte sommarstugan för nästan exakt lika mycket som jag ökade lånet med, lade jag självklart till den siffran både på lånet och på ”investering i bostäder”.

Nu har jag alltså en lägenhet värderad till 1,65 enligt mäklarna som står på 1,27 i månadsrapporten, plus del i sommarstuga värderad till 500′ som i månadsrapporten har ett värde av 350′.

Jag vet att det inte är på det här sättet man sköter redovisningen för ett företag, men förstår ni varför jag gör som jag gör?

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. egon
  Jul 10, 2012 @ 13:04:06

  jag fattar och tycker det ar helt ok eftersom manadsrapportens totala vardering av fastigheterna uppenbarligen ligger under marknadsvarderingen.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 10, 2012 @ 14:21:40

   Så om jag hade betalat för mycket eller om priset hade gått ner så var det inte okej?

   Min poäng var att jag inte vill låta ”värdet” på boendet påverka mina siffror. Det ska bara mina riktiga investeringar och mitt sparande göra.

   För är valet att antingen har jag en så korrekt värdering som möjligt eller också redovisar jag inköpspris plus eventuella investeringar.

   Svara

 2. egon
  Jul 10, 2012 @ 16:18:20

  Precis, om du hade betalat for mycket eller om priset hade gatt ner sa hade det inte varit ok.

  Din lista pa sk ”investeringar” innehaller prylar och tjanster sasom: grasklippare, stadning, vattenkokare. Helt klart saker som jag ser som konsumtion snarare an investeringar. Men eftersom varderingen av fastigheterna i manadsrapporten ligger under marknadsvardet och du vill justera upp det sa ar jag ok med det.

  i min mening lagger man endast stora saker (varde > 20kSEK) sasom bostad, fritidshus, bil, bat i sin personliga balansrakning. Andra prylar, tex. soffa, TV, grasklippare, brodrost osv raknas som konsumtion och minskar det egna kapitalet.

  Svara

 3. jobbochfirma
  Jul 10, 2012 @ 16:25:41

  Okej, jag förstår.
  Håller med dig om att det i vanliga fall hade varit att se som konsumtion, men i detta fall krävs alla dessa saker för att snabbt iordningsställa det i uthyrbart skick, inget annat.

  Jag tar inte ens med min bil i balansräkningen, så detta är ett specialfall.

  Men ju mer jag tänker på det ju mer lockad är jag att ha en mer affärsmässig redovisning. Om jag skulle köpa en bil för en hundring nu, så skulle det ju se väldigt dåligt ut i månadsrapporten…

  Svara

 4. Legendarisk
  Jul 10, 2012 @ 20:44:54

  Helt klart ett intressant ämne detta. Jag kör som sagt också på att redovisa det baserat på inköpskostnaden. Men eftersom det i mitt fall handlar om en bostad jag köpt till ”bra pris” och där jag är trygg i att få ut mer framöver, så känns det inge konstigt att öka värdet med de summor jag lägger ner på renovering. Men hade jag köpt en lägenhet till ”marknadspris”, kombinerat med dagens turbulenta marknad så hade det varit mer osäkert och missvisande att skriva upp värdet.

  Hmm blev lite flummigt men tror du förstår 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 10, 2012 @ 23:39:16

   Jag förstår, det är exakt så som jag har gjort.

   Hur det skulle vara om jag misstänkte att min värdering låg under marknadens vet jag inte riktigt, men man vill ju inte lura sig själv, så då hade jag nog skrivit ner den också.

   På ett sätt lurar man ju sig själv nu också, men det är åt rätt håll.

   Svara

 5. egon
  Jul 11, 2012 @ 12:50:42

  Ja, jag kopte sjalv bil i varas. Betalade 125000kr. Lade in den i min manadsrapport for 100000. Sa det egna kapitalet minskade iom transaktionen med 25000. Detta kanns ”fair” for mig. Jag ar helt saker pa att jag inom en vecka kan salja bilen for 100000, sa varfor skulle jag minska egna kapitalet med 125000? Sedan skriver jag ner vardet med 2000kr per manad nu under forsta aret for att sakerstalla att jag hela tiden har ett lagre varde i min manadsrapport an vad jag snabbt kan salja bilen for. Kommer fortsatta skriva ner vardet varje manad sa lange det ar storre an 0kr men formodligen mindre an 2000kr per manad nasta ar.
  Men som sagt, soffa, TV eller andra prylar tillater jag inte mig sjalv att ta upp i balansrakningen.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 11, 2012 @ 13:23:27

   Det är det korrekt affärsmässiga sättet att redovisa på, som du gör.

   Jag kanske gör som du om jag skulle få för mig att köpa en dyr bil. Bilen jag har nu är värd ca 15′.

   Svara

 6. Hans
  Jul 12, 2012 @ 01:08:54

  Något jag själv funderat på vad gäller på hur man skall värdera boendet är att se det som att man köpt en fastighet för att hyra ut. Sen att man hyr fastigheten själv är egentligen helt ointressant. Tag ut en marknadsmässig ”hyra” från privatekonomin som täcker räntor, amortering, underhåll osv plus en vinst. Då borde man kunna använda samma typ av formler för värdering som man gör med kommersiella hyresfastigheter?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: