Räkna hem stugan

Säg att vi lägger ca 700 000 på att köpa och göra stugan i uthyrningsbart skick.

Säg att vi lyckas hyra ut stugan till max skattefria uthyrningen, 21 000 för 2012.

Det täcker i princip årskostnaden för stugan och vi går noll på affären (minus allt arbete förstås).

Ingen strålande affär alltså.

Frågar man vem som helst säger de ändå att det är en investering, eftersom stugan kommer att vara värd sååå mycket mer om något år. Men det går ju inte att luta sig mot, särskilt inte i dessa tider. Jag vill ha en investering som genererar ett positivt pengaflöde, så där failade jag. Å andra sidan fick vi den till ett fett underpris och skulle kunna flippa den och tjäna ett par snabba hunkor.

Slutsatsen är alltså att det trots förmånliga skatteregler kring uthyrning och trots ett väldigt bra pris på stugan så är det inte ekonomiskt försvarbart att köpa en stuga för att tjäna pengar på uthyrning.

Den stora frågan är om det betyder att det är en dålig investering.

Vad jag måste ta med är kapitalkostnaden (vad skulle jag få för avkastning på kapitalet eller vad kostar det mig att låna). Jag kan också ta med vad jag skulle lägga på motsvarande semesterboende om jag inte hade mitt eget.

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Jul 14, 2012 @ 15:30:26

  Wow, om du byter ut sommarstuga mot bostadsrätt så låter det precis som när jag resonerar kring min affär där 🙂

  Jag skulle också kunna flippa för lite snabb deg, men tror mer på att hålla på den och hyra ut i andra hand.

  Kommer för övrigt ett inlägg om detta nästa vecka 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: