Rättfärdigar ett köp

De senaste två veckorna har jag märkt att jag börjar försöka rättfärdiga ett cykelköp, både för mig själv och för andra.

Idag pratade ett par av mina kollegor om att de såg en så fin cykel, men att den kostade 20 000, vilket är helt otänkbart för de flesta som inte är inbitna cyklister (vilka kan betala hur mycket som helst).

Min inflikning blev då att det är lite underligt att det känns galet för de flesta att spendera 20 papp på en cykel man kan ha i många många år, men att det är helt naturligt att äga en bil som har en värdeminskning på 30 tusen  om året!

Nu är det som bekant en av de vanligaste fallgroparna i sparande att rättfärdiga en utgift med en annan, inget gott kan komma ur det. Men om man säger att man är duktig och har en billigare bil, och inte använder den så mycket (cyklar istället) och på så sätt inte har den där stora värdeminskningen, då kan man väl rimligen lägga mer på en bra cykel, eller?

Emot detta talar att jag har två hyfsade cyklar redan. Den ena köpt ny 2008, efter att min tidigare blivit stulen. Den andra köpt via Blocket till ett fantastiskt pris (inte stulen).

Cykeln jag kollar på går på 10 loppor.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Putte
  Jul 16, 2012 @ 09:43:41

  Vad ska du med tre cyklar till???
  Jag antar att du även har fem mobiltelefoner, tre lägenheter, femtio par skor, fem soffor och tio tv-apparater?
  Hmm, dags att skicka ett tips till lyxfällans producenter………
  Hur har du det här med ‘wants’ och ‘needs’

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 16, 2012 @ 11:26:17

   Putte, du får nog tänka lite längre när det gäller att ha fler än en av något. Ta till exempel med vad det kostar att äga och vad man kan ha för fördel av att ha fler av något.

   Mobil – bra att ha en extra när förstamobilen går sönder eller försvinner. Kostar inget att ha liggande. Däremot ingen större mening att ha mer än en reserv.

   Lägenhet – Man kan ha en extra om man får hyra ut den under en längre tid, med en hyfsad avkastning på kapital.

   Skor – Ca femton par kan vara försvarbart. Joggingskor, promenadskor, bruna fritidsskor, svarta fritidsskor, bruna finskor, svarta finskor, två par träningsskor för inomhusidrott, två par sandaler, flip-flop, stövlar, vinterkängor, cross-training.

   Soffa – Bara de man använder för tillfället.

   Teve – Bara de man använder för tillfället.

   Cykel – Minst en i reserv ifall pendlarcykeln skulle gå sönder (man slipper laga punktering när man har bråttom också). Trevligt att ha några lånecyklar när kompisar är på besök. En racer är ett trevligt komplement till mountainbikes också, så det måste man ju ha.

   Visst har jag ”lagom” med prylar 😉

   Svara

 2. Micke
  Jul 16, 2012 @ 09:54:54

  Vad tror du att du kan få för dina nuvarande cyklar på Blocket? Har du något annat du kan sälja som du egentligen inte behöver?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 16, 2012 @ 11:28:21

   Det finns säkert något annat jag kan sälja, som jag inte använder. Däremot vill jag inte göra mig av med cyklarna. De var båda väldigt bra köp och jag vill ha kvar dem för överskådlig framtid.

   Svara

 3. Legendarisk
  Jul 16, 2012 @ 22:47:17

  Om det tar emot att köpa denna så skulle jag försöka sälja andra saker som du inte använder. Ofta kan man få otroligt bra betalt för andrahands prylar. Vips så har du kanske den där cykeln 🙂

  Svara

 4. Putte
  Jul 17, 2012 @ 01:54:28

  Att ha en massa prylar som är ”bra att ha” eller kan komma att användas ”sen” tar en massa energi och en massa utrymme och man måste komma ihåg/ha något system för att lagra grejorna så att de faktiskt senare kan komma att användas.
  Det visar sig oftast i praktiken för de flesta människor att de där prylarna blir liggandes oanvända och bortglömda och det är först vid en flytt mellan nya bostäder de upptäcker att de faktiskt har grejorna och att de först då vet var de hade lagt dem.
  Jo, jag har förstått att dina företag lever på att leverera ‘prylar’ – men innehav av ‘prylar’ har inte gjort någon människa lycklig.

  Nu vet inte jag vad du har för cykel men den cykel jag har har inte gått sönder på minst 10 år. Visst måste jag pumpa däcken på vårkanten (och så brukar jag olja lagerdelar och kedja) men det är allt. Om du har en cykel som går sönder så ofta att du måste ha minst en back-up när den vanliga går sönder låter det som att du kanske istället skulle skaffa en rejäl en istället.
  För bekanta och kompisar kan ju använda hyrcykelsystemet som finns här i stan. Enklare, bättre och mer funktionellt. För dig och för dom.
  Vad gäller mobiler kan man vid behov (hur ofta händer det – en gång var 5e år?) köpa en ny av enklare sort, de får man för under 200:- nuförtiden.

  Men du kanske även har en sån där ”drulleförsäkring” eftersom det verkar hända dina saker så mycket?

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 17, 2012 @ 07:29:00

   Putte, jag gillar ditt engagemang och kanske måste jag motvilligt erkänna att jag är en sån där som har svårt att slänga saker. Det finns nog en del jag borde ta till mig av det du skriver.

   Jag vill bara dementera att mitt företag är ett sånt som levererar prylar för prylarnas skull. Jag gillar inte heller prylar, men är stolt över de produkter vi har.

   Svara

 5. Parre
  Jul 17, 2012 @ 07:50:38

  Kommer du använda den, vill du ha den? KÖP!

  Svara

 6. ingenkommentar
  Jul 17, 2012 @ 10:11:52

  Du kanske kan hyra ut någon av dina cyklar när du inte använder dem? Lite kassaflöde är ju aldrig fel.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: