Den anpassade kurvan

Någon frågade hur jag uppskattar när jag når min magiska gräns på 6 miljoner, så det tänkte jag berätta. 6 mille är förresten ett tal som kommer av att jag anser mig kunna leva gott på avkastningen av just 6 miljoner, utan att nalla på kapitalet, och därför har det blivit till ett långsiktigt mål. Mycket kan ju ändra sånt, men det är ett bra mål att ha i alla fall, nu när första miljonen inte är lika avlägsen längre.

Jag ville alltså skapa en kurva som utgick från mitt ursprungliga egna kapital (166 599) och mitt ursprungliga månadssparande (13 200) och därifrån blir en exponentiell kurva som skär den senaste punkten. Därefter kan jag på förlängningen av kurvan se vad som händer framöver om ökningstakten fortsätter med samma medelvärde som hittills.

Exponentiell blir den för att jag varje månad ökar ”eget kapital” lite mer än månaden innan.

Formeln ser alltså ur så här:

(Förra månadens egna kapital) + (förra månadens ökning * (anpassad ökningstakt))

Anpassad ökningstakt är ett tal som jag får laborera fram själv så att kurvan skär senaste punkten. Den månatliga ökningstakten är just nu 2,4%. Varje månad växer överskottet alltså med 2,4% mot månaden innan, vilket motsvarar 33% årligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: