Ett annat scenario

Jag är ju helt insnöad på att inte jobba, men säg att jag plötsligt skulle bli sugen att jobba och tjäna pengar tills jag blev pensionär, då dyker ett nytt ”problem” upp. Vad skulle vi lägga pengarna på?

Om det inte längre handlar om att skapa passiv inkomst och ha en löjligt stor buffert, vad skulle vi då göra för alla våra sparpengar (ca 1,9 M)?

Det hade förstås varit trevligt att betala alla lån (1,6 M) och sedan spara pengar ännu fortare.

Eller samma dröm som alla andra, flytta till ett fint hus.

Inte en ny bil i alla fall, jag vägrar!

Frugan skulle nog gilla ett slöskonto, där vi går ut en gång i veckan på en larvigt dyr restaurang.

Kanske åka på dyra semestrar varje ledighet. Såntdär jag aldrig gjort; Alperna, Thailand, New York osv.

Jag vet inte, jag är nog för långt ifrån detta i mina tankar… Men när jag kollar på vad jag skrivit hittills är en sak i alla fall plågsamt uppenbar. 1,9 M räcker väldigt långt i alla sammanhang förutom när man ska köpa ett hus.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Jul 20, 2012 @ 15:19:20

  Jag går hellre i ”halvpension” tidigt, och reser mycket, än väntar tills jag har råd att sluta jobba helt.
  Resa är det jag skulle lägga pengarna på,helt klart.
  Men å andra sidan bor vi i ett stort, fantastigskt hus vid havet redan… så det alternativet är inte helt relevant för oss.

  Har nog redan ökat mina semesterdagar rejält, är väl 5 veckor på sommaren, 1 på hösten, två vid jul och två på våren redan nu. Fast nu får vi också kämpa lite med ekonomin, vill vara ledig så här mycket och lite till, men ha bättre pengar att leva för. Bara att spara och placera bättre inser jag.
  mvh
  E

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 20, 2012 @ 23:09:00

   Ni har nästan allt!
   Avundsvärt.
   Är själv inte så sugen på att resa mycket, men hus låter härligt. Frihet är dock högst i min bok just nu.

   För att referera till ett inlägg i din blogg så kan jag verkligen inte förebrå dig eller någon att lägga mycket pengar på barnen.

   Svara

 2. Per
  Jul 20, 2012 @ 18:24:03

  Jag har aldrig ångrat att jag betalat av mina lån. Studielån och huslån; allt man betalar av är en seger.
  Att lägga tid på att hjälpa andra ger också en del. Det har jag gjort länge nu. Men jag är mycket äldre än dig, så du har tiden för dig. Du ligger ljusår före de flesta.
  Resor till intressanta städer har alltid gett mycket. Men jag har alltid haft svårt för att köpa dyrt. Svårt att unna sig: man är som man är.
  1,9 miljoner är inte dumt. Det är mer än vad många andra har att lägga på ett hus eller att betala av lån; helt klart.

  Svara

 3. Hans
  Jul 21, 2012 @ 00:39:51

  Om jag hade pengar ”över” efter sparande, amortering osv. så skulle jag lägga dem på att resa. Tröttnar aldrig på det och det finns så mycket att se och göra.

  Vi reste väldigt mycket innan vi fick barn, köpte hus osv men nu känns det alldeles för dyrt annat än kortare resor till typ Danmark.

  Jag är precis som ”ekonomitankar” inne på att halvpension blir det man får rikta in sig på när man blir äldre. Tid för mer fritid men ändå en del arbete. Men det är ju ett tag kvar än så förutsättningarna kan ju ändras.

  Svara

 4. Ekonomitankar
  Jul 21, 2012 @ 09:11:35

  Jag hoppas kunna öka min semester med någon vecka per år, lite halvdagar här och där…
  Lån har vi på huset, ganska mycket tycker jag, men ändå kanske bara 30% av husets värde. Amorterar inget på det, men inom några år kan vi stycka bort en tomt på vårt andra hus som vi hyr ut, då borde vi få loss en miljon eller så, som vi då ska amortera med.

  Jag lever gärna lite snålare, men att jag tar ut rejält med semester varje år, än jobbar fullt och sparar mer. Men här tycker man olika i olika skeden i livet beroende på familje eller ickefamilj, beroende på hur man trivs på jobbet osv.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: