Så lite sparar svenskarna

På di.se idag: http://www.di.se/#!/artiklar/2012/8/20/sa-lite-sparar-svenskarna/

Artikeln lämnar många frågor, det hade varit bra att se siffrorna istället för den bortdribblande texten.

Det jag får fram av artikeln är att 33% har mellan 70′ och 120′ i sparkapital, och att mer än 25% har mindre än 10′. Detta räknas förutom eventuellt övervärde i bostaden.

Hur stor andel som ligger mellan dessa två kategorier och hur stor del som ligger ovanför den övre går inte att utläsa.

Bland kommentarerna hittar man exempel på personer som har väldigt liten buffert, men som amorterar så mycket de kan. De faller alltså in under kategorin som är ”dåliga” på att spara, men ändå är solida.

Själv är jag ju dålig på att amortera. Jag utökade till och med bolånet för att köpa en sommarstuga, trots att jag hade sparpengar. Jag tillhör alltså en kategori som inte nämns i artikeln, en sån som tar extra lån för att behålla sparandet. Jag har alltså ca 700 000 i obundet kapital, samtidigt som jag har bolån på 85% av värdet och en obelånad sommarstuga (ca 450 000).

Inget fel med att amortera, men jag är beredd att spela lite högre för att få avkastning.

Tillägg

Fick tag på pappersversionen och fick där hela resultatet av undersökningen. Det var inte alls så att 33% låg mellan 70′ och 120′, utan så att 33% har mer än 120′ i sparkapital.

En annan intressant sak i pappersartikeln är att välbärgade personer, med minst en halv miljon i sparkapital, hellre sparar än amorterar. Detta passar ju bra in på mig, så jag kan känna mig lite mindre unik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: