Lösningen på skuldbubblan

Jag hoppas att ni läser den fantastiska välskrivna bloggen Cornucopia?

Jag tänkte tipsa om ett inlägg som intresserade mig speciellt:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/bostadsbubblan-och-skuldbubblan.html

Jag tänkte även ge min egen syn på lösningen till skuldbubblan, men det är inget ni behöver fästa någon vikt vid, jag är inte särskilt insatt.

”Cornu” ser som enda lösning att införa amorteringskrav, men jag tror inte att jag vill hålla med.

Hade jag själv varit inne på den linjen så hade jag inte kört amorteringsfritt och inte utökat lånet, vilket jag nyss gjorde.

Så varför amorterar jag inte?

Är det för att jag tror att priser ska stiga? – Nej, även om priset under mina 3,5 år i denna lägenhet har gått upp ca en halv miljon, så trodde jag inte då, och tror inte nu på ytterligare stigande pris. Men jag hade fel då, vilket har hjälpt mig köpa en sommarstuga utan att belåna den.

Är det för att jag ska konsumera? – Nej, jag kanske inte är extremt sparsam, men eftersom jag lyckas spara ca 15 000 per månad så kan jag inte säga att konsumerar istället för att amortera.

Jag ser helt enkelt inget självändamål med att amortera. Amortering skulle göra att jag binder upp pengar som kan behövas till annat, att jag blir mindre likvid helt enkelt.

Det är ganska tokigt att det finns ränteavdrag nu för tiden. Det är också en anledning till att jag inte amorterar. Om jag tar 100′ och sätter det i en kapitalförsäkring och köper ett stabilt företag som ger 5% i direktavkastning, så ger det 5000 minus skatten på ca 1000, alltså 4000. Om jag istället amorterar 100′ på ett lån med 4% så sparar jag 4000*0,7=2800 per år.

Risken då? Jo, man måste vara beredd att ta en viss risk om man ska satsa sin amortering på aktier. Jag riskerar att det ”säkra” företaget går ner i värde, sänker eller avskaffar sin utdelning, eller helt enkelt går under. Men jag har också chansen att företagets värde ökar och att de delar ut mer för varje år.

Den chansen/risken vill jag ha möjligheten att kunna välja själv, därför är jag emot amorteringskrav.

PS Jag amorterar faktiskt just nu, eftersom SEB har som krav att man amorterar på skulden som överstiger 75% av värdet på säkerheten.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans
  Aug 25, 2012 @ 10:02:05

  För att minska skulderna och öka sparandet tror jag på följande:

  Minska ränteavdraget. (I alla fall sänk taket till säg 25kkr/år och person.)
  Ränteavdraget bör dessutom endast kunna användas för räntor på lån med säkerhet.
  Inför ett grundavdrag för kapitalinkomster. (Tex kapitalinkomster på under 10kkr/år och person är skattefria.)
  Gör det svårare för folk att ta rena konsumtionslån/smslån o liknande. Förbjud exempelvis ockerräntor (tex Ellos på 34,99%) och inför ett räntetak på säg 5*reporäntan för lån utan säkerhet. Det borde göra det mindre attraktivt att låna till folk som egentligen inte skall ta fler lån.

  Svara

 2. Hannes
  Aug 25, 2012 @ 10:42:53

  Intressant, troligen många som gör samma kalkyl. Det man missar är väl om ens inkomster helt uteblir och vilka effekter de får, det är väl det som händer när bubblor brister. Tycker det varit allt för enkelt att tjäna pengar på bostadprisutvecklingen baserat på liknande kalkyler, jämfört med vad det går att tjäna på det mervärde egenföretagande kan ge. I allmänhet tycker jag det senare borde premieras mer och diskuteras mer, i alla fall försöker jag lägga mina risker i att skapa mervärde i det senare då jag tycker det är sundare för samhället i stort.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 26, 2012 @ 18:53:59

   Visst har det varit för enkelt att tjäna pengar på bostadsprisernas utveckling, men det är ju vad som händer när en bubbla blåses upp. Det är svårt att få bort uppkomsten av bubblor i en marknadsekonomi.

   Själv har jag ”tjänat” mer på bostädernas värdeökning än på mina företag hittills, men jag vet att det inte är pålitliga och långsiktiga värden.

   Svara

 3. Rickard
  Aug 25, 2012 @ 12:43:50

  Hejsan,

  Betänker du i egenskap av företagare hur en eventuell skuldbubbla påverkar dina kunder? Vad ska man göra för förberedelser om ens huvudsakliga kundgrupp återfinns hos den högt belånade medelklassen som drabbas hårdast om bostadspriserna faller / ränteavdrag avskaffas / amorteringskrav införs? Om inte annat så är det väll smart att ha amorterat ner sina egna lån så att man har låga utgifter ifall inkomsterna försvinner?

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 26, 2012 @ 18:59:31

   Hej Rickard

   Ja, jag har nog funderat på det nån gång, men tror att det bara har marginell påverkan.

   Det är alltid smart att amortera ner sina lån om man vill spela så säkert som möjligt. Själv väljer jag att ha mer rörelseutrymme (sparkonto), alternativinvesteringar (sommarstuga) och hävstång (aktier).
   Jag har höga mål och vill därför satsa mer.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: