När skulle jag sälja?

Jag och frugan pratade om vilket som var ett rimligt pris för en webbshopp, alltså ett företag som är uppe och snurrar. En naturlig fråga blev då vilket pris jag skulle sälja min egen webbshopp för.

Multipler om 1-2 gånger årsvinsten, vilket vi talat om tidigare, vilket jag inte alls ser som orimligt om man är tvungen att jobba i företaget själv (vinsten=lönen). Dessa siffror skulle jag dock absolut inte sälja för i dagsläget, det blev ganska uppenbart.

Men sånt kanske handlar mer om var man är i livet och vilka valmöjligheter man har. Jag kommer att tjäna ungefär 100 000 efter skatt på min egen firma detta år. Skulle jag sälja för 300′ – nej, inte en chans. De pengarna skulle jag ju ändå bara vara tvungen att hitta nya investeringar för.

Möjligen om det fanns annat som dök upp, till exempel utlandsflytt eller om jag behövde pengar till husköp eller nåt.

Jag skulle inte ens sälja för 500′. Kanske en miljon. Men just nu gillar jag ju att få beställningar och det stör mig inte det minsta att prata med och mejla kunder. Dessutom stiger ännu försäljningen varje år.

Kanske gillar jag också tanken att ha en liten egen affärsverksamhet att pula med. Jag har inget emot att identifieras med den.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Micke
  Aug 27, 2012 @ 15:56:48

  Skulle du kunna tänka dig att själv köpa upp ett liknande företag för låt oss säga 3-5 gånger årsvinst @ 100kkr?

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 27, 2012 @ 17:33:02

   En mycket bra fråga!
   Jag tror jag är drabbad litegrann av att bli tvungen att värdera mina barn jämfört med andras barn…

   Spontant känns det dyrt med tre gånger årsvinsten, men då har det ju bara bevisats att jag kanske värderade mitt eget företag för högt!

   Jag skulle gärna köpa ett företag som mitt för två (möjligen tre) årsvinster, bara för att det är så lätt att sköta och kräver så litet lager. Andra, mer komplicerade företag, skulle jag nog vilja köpa för en årsvinst.

   Svara

 2. Peter
  Aug 27, 2012 @ 17:33:16

  Jag skulle sälja när min kompetens inte längre räcker till för att utveckla företaget.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 27, 2012 @ 17:48:48

   Det är ju ett sätt att se på det, men frågan är då hur mycket du tycker att det är värt. Du kanske tjänar massor med lätta pengar även om kompetensen är maxad.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: