Blir vi lyckligare av pengar?

Ett kärt ämne som Compricer tog upp i sitt senaste nyhetsbrev.

Svaret är som sig bör nej. De tre orsakerna till att pengar inte gör folk lyckliga är enligt Compricer (kortfattat):

 1. Det är relativ inkomst som är viktig. Vi är bara lyckligare om vi tjänar mer än grannen eller kompisen, och det är stor chans att man börjar umgås med mer välbetalda människor när man blir mer välbetald.
 2. Materiellt hög standard ger kortvarig lycka och nivån skruvas även upp så fort du fått det du vill ha.
 3. Föreställningen att mer pengar ger oss mer tid är felaktig, istället jobbar vi mer när vi tjänar mer.

Jag tror att det finns sanning i detta, att detta gäller i viss utsträckning för de flesta. Men om jag gör det, varför tror jag då att jag ska bli lyckligare med mer pengar? Först tittar jag på de tre punkterna ur min synvinkel.

 1. Det kanske låter förmätet men jag tycker mig stå över detta. Det gör mig absolut inget om mina vänner tjänar mer än mig, helt säkert! Varför skulle det, det drabbar ju inte mig negativt. Ännu värre är det om en man har problem med att ha en fru som tjänar mer. Hur osäker är man om ens ”manlighet” inte fixar det? Man ska väl bara vara glad att familjen har mer resurser.
 2. Jag slåss hela tiden emot att öka min materiella standard. Jag har ju stora resurser och tror ibland att jag ska bli lyckligare med en större lägenhet, ny bil, ny cykel eller nya kläder. Men jag sansar mig oftast och vet att jag inte blir lyckligare och att jag påverkas av reklam och annat till att konsumera mera.
 3. Detta är mitt hela mål med att ”bli rik”, att frigöra tid. Eftersom jag inte väljer karriärvägen vet jag att jag inte kommer att jobba mer på min anställning, men däremot är det ju möjligt att jag jobbar mer på mina egna företag. Kanske är det samma sak, men det viktiga är nog att man här kan göra medvetna val. Man kanske vill jobba mycket och hårt för att det är kul och man känner att man uträttar något, men då ska man se till att man hittar en nivå så att man inte hela tiden har dåligt samvete, är stressad, eller plötsligt en dag inser  att man missat sina barns uppväxt.

Frågan ”blir man lycklig av pengar” kräver först och främst en definition av frågan.

Hur mycket pengar pratar vi om och vad är utgångsläget?

För egen del väljer jag utgångsläget just nu, 850′ i förmögenhet och 27′ i månaden, netto.

Jag är hyfsat lycklig, men gillar inte att vara anställd och eftersom det utgör en stor del av mitt liv så tror jag mig bli mycket lyckligare om jag kan säga upp mig.

Säga upp mig kan jag göra när båda mina företag dubblar sin omsättning, när förmögenheten når 6 miljoner, eller någonstans där emellan.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Småspara
  Aug 29, 2012 @ 20:11:58

  Intressant fråga det där: om pengar ger lycka?

  Skulle nog säga som så att pengar i sig inte gör en lycklig, däremot är pengar ett av många redskap som rätt hanterat kan bringa lycka.

  Svara

 2. DxTrader
  Sep 17, 2012 @ 11:05:08

  Brukar säga så här ”Money alone won’t make you happy, but lack of, can certainly make you unhappy”

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: