En logisk uppdelning?

Jag har bara träffat ett fåtal par i Sverige där bara den ena är anställd och den andra har hand om hem och barn. Den vanliga uppfattningen är nog att det inte går att försörja sig på en lön, om man inte har en VD-post eller liknande. Det stämmer säkert, eftersom folk med höga positioner tenderar att ha höga utgifter, men det måste ju inte vara så.

Jag ska bara som motvikt beskriva hur det ser ut i vårt hushåll. Min fru tjänar 40 000 efter skatt (före eventuell bonus), och vi gör av med ca 30-35 000 per månad. Vi skulle alltså klara oss, men vill gärna ha lite större buffert än så, eftersom vi ännu inte har barn, bor i villa eller har den kapitalinkomst vi vill ha. Men vi skulle klara oss på hennes lön!

Hon trivs på sitt jobb, men tycker att det är ganska slitigt och vill uppnå total ekonomisk frihet någon gång i framtiden. Hon inser kraften i att driva företag, men det hinns inte med att starta något så som hennes jobb ser ut just nu.

Jag vågar väl inte ens föreslå detta, det känns som något som måste komma från henne, men jag skulle kunna tänka mig följande scenario:
Hon försörjer oss under tiden som jag fortsätter bygga mina företag (vilka hon är delägare i). Efter ungefär 5 år är mina företag så starka att de lätt kan försörja oss bägge. Efter ytterligare några år kan vi driva företagen utan att göra det dagliga arbetet själva.

Egentligen finns det fler lager i detta. Hon har pluggat och gjort karriär och har många sociala kvalitéer, men saknar all form av praktiskt handlag och mycket vardaglig kunskap, vilket ibland får mig att måsta bita mig i tungan och inte utbrista; Du är bra på att tjäna pengar och jag är bra på allt annat, så jag tycker att vi delar upp sysslorna så.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Baltazar
  Aug 31, 2012 @ 13:28:39

  Hej bloggarkollega!

  30-35 tuss i utgifter låter galet mycket. Vi har ca 20 i utgifter men jag antar att det är lite dyrare att leva i storstan. Och din dam är nog lite slösaktigare än min gissar jag. 😉

  Kör hårt!

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 31, 2012 @ 13:42:41

   Hej bloggkollega, jag efterlyser fler inlägg!

   Hon är ganska slösaktig, men förstår det inte ens själv! Jag måste försöka göra någon presentation eller motivationsföreläsning för att få henne att dra åt svångremmen en aning. Inte helt lätt att göra för någon som många inkomstår har varit uppe i sjusiffrigt.

   Vi lever i förort, men visst vill min kvinna roa sig i storstan ibland.

   Det är en knäck för mitt ego och kanske ett uppvaknande för mig när du säger att vi spenderar galet mycket. Det blir till att börja med en ordentlig genomgång av vad utgifterna egentligen är, sen får vi ta det därifrån.

   Mot budgettavlan!

   Svara

   • Baltazar
    Aug 31, 2012 @ 20:22:49

    Sorry det var inte meningen att knäcka dig ego. Men spenderar ni 30-35 tuss i månaden trots sparsamt leverne förtjänade du det 😉

    En bugettavla för familjen JoF hade varit trevligt. Jag kan bidra med en egen för familjen tufftripp så kan vi ju jämföra.

   • jobbochfirma
    Sep 01, 2012 @ 09:43:29

    Hehe, jo jag förtjänar en verklighetscheck ibland 🙂
    Ska försöka göra en så rättvisande budgettavla som möjligt.

 2. Micke
  Aug 31, 2012 @ 20:07:36

  En budgettavla skulle vara intressant att se.

  Angående att endast ha en försörjare i familjen så är detta ganska vanligt bland många invandrare. Har haft en del invandrare i min umgänges krets och det är rätt intressant att se hur bra många kan ha det på endast en ganska normal inkomst. Gäller bara att vara lite påhittig. Man har ju betydligt mer tid till att t ex handla ”smart”. Sen att hemmafrun (vilket det oftast tenderar till att vara) kan sköta hushållet och städa 2 gånger i veckan är ju bara tacksamt för den som alltid kommer hem till ett välstädat hem och god färdiglagad mat.

  Dock är det inte detta något för oss då vi gärna vill ha dyrt fint hus, två utlandsresor per år och fina kläder till vårt barn. Men det är inte utan att det är på bekostnad av något.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 01, 2012 @ 09:41:17

   Så sant så sant!
   Alla säger säkert att familjen är viktig för dem, men en del visar det genom att tjäna ihop till utlandsresor och fina kläder, andra genom att spendera mycket tid med barnen.

   Svara

 3. Trackback: Budgettavlan « Tuff Tripp
 4. DxTrader
  Sep 17, 2012 @ 11:02:22

  Jag håller med om att hushållsarbete kontra ”tjäna pengar” inte behöver fördelas lika. Om en person är bättre på det ena eller föredrar det ena så låt den göra det och låt den andra personen gör det den vill.

  Det säkraste är att aldrig ha fasta utgifter som överstiger vad du kan få ut ifrån a-kassan om du blir arbetslös.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 19, 2012 @ 10:11:38

   Ja, det är verkligen säkert, men jag hoppas att jag inte behöver leva så resten av livet. Sen är det ju en definitionsfråga också. Jag kan lätt leva på a-kassa de första månaderna eftersom jag har inkomstförsäkring, men när den tar slut faller det ju till en väldigt låg nivå.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: